Ellens val 5: Möten i skymningen

Serien om studenskan Ellen i den fiktiva staden Ljungsala går vidare och bok nummer fem heter Möten i skymningen och är en tredje som Moa Eriksson Sandberg bidrar med. Efter två väldigt händelserika delar puttrar det nu på i ganska behaglig takt. Nästan lite väl behagligt och sockersött, men hoten finns helt klart i horisonten, bland annat i form av ett världskrig. Men än så länge år det 1916 och fokus ligger på annat.

Ellen och Carl är förlovade och planerar bröllop till sommaren. När hans mor blir sjuk förändras förutsättningarna och även om det är lite egoistiskt, kan Ellen i hjälpa att hon är rädd för att något ska stoppa bröllopet. Någon som gift sig redan tidigare är Gabriella, som var en av huvudkaraktärerna i tredje boken Lockelsen och hon är nu gravid. Dessutom finns hon med på ett ganska viktigt hörn i planeringen för Ellens bröllop.

Fortfarande sörjer jag lite att författarna lät Alva dö. Den unga läkarstudenten som dessutom var aktiv i kvinnokampen, var en av de mest intressanta karaktärerna och ingen har riktigt tagit hennes plats. En annan läkarstudent kämpar dock vidare med livet och studierna, men hur mycket Ingeborg än längtar efter att bli läkare kan hon inte hjälpa att hon tvivlar över om hon gjorde rätt val när hon valde yrket framför kärleken. Anton verkar klara sig bättre och är redan förlovad igen.

Mer kärlek och förbjuden sådan finns också i denna den femte boken. Gerda, Ellens första vän i Ljungsala, drabbas av en oväntad förälskelse när hon lär känna den unga Serafina som försörjer sig som prostituerad. En tråd som känns lite krystad inledningsvis, men som knyts ihop med den övriga handlingen ganska bra till slut. Bland ger den Ellen chansen att nå ut med sitt skrivande och jag hoppas på mer fokus på just skrivandet i kommande böcker.

Även om Möten i skymningen är något av en mellanbok är det trevlig läsning och jag rekommenderar verkligen serien Ellens val som helhet. I juli släpps bok nummer 6 med titeln Förbjuden längtan och då med Elvira Berg Ashby som författare. Då har året hunnit bli 1917 och världen befinner sig i krig. Dessutom verkar det bli fokus på fler starka kvinnor som tidigare rört sig i periferin. Det blir fin sommarläsning.


Om boken

Möten i skymningen av Moa Eriksson Sandberg, Bokförlaget Forum, Lovereads, (2022), 250 sidor

Boken är den femte delen i serien Ellens val.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: