Livsregler för en medelstor get

I förra veckan träffades några medlemmar i bokcirkeln Bokbubblarna och diskuterade boken Livsregler för en medelstor get av Ina Ekgård. En bok med en intressant baksidestext som tyvärr inte håller vad den lovar. Jag hade sett fram emot en bilresa till Grekland, men dit hann berättelsen inte. Istället låg fokus på en hel massa andra saker.

Inledningsvis får vi träffa Julia och Adam som arbetar på Solkattens äldreboende, där en av de boende är den äldre mannen Bernt. Bernt är synnerligen otrevlig och personalen vill helst av allt slippa gå in i hans rum, men Julia får se en glimt av något annat och någon slags relation byggs mellan dem. Bernt berättar om sonen han tappat kontakten med och barnbarnet han skulle vilja träffa. Elvira, som sondottern heter, stiger in i berättelsen och med henne en drös andra karaktärer som familjevännen Patrik som har en cp-skada och sitter i rullstol. Det hindrar honom inte att tillsammans med kompisen Anton planera en resa genom Europa. Patrik och Julia turas om att berätta och trots att de i början befinner sig lång ifrån varandra möts deras vägar. Vi tas med i en berättelse som innehåller så många trådar att jag ibland blir helt matt. Historien är minst sagt överfull.

Trots rörigheten finns det fina ingredienser i Livsregler för en medelstor get. Jag tycker till exempel om karaktären Patrik och hade gärna läst berättelsen om hans resa. Den jag trodde att jag skulle få läsa om. Det är också rätt trevligt att läsa om Julia och Elvira också, men även deras berättelse hade mått bäst i en egen bok. Det finns alldeles för många karaktärer och alldeles för många trådar för att Livsregler för en medelstor get ska funka. Någon redaktör borde uppmuntrat flera av berättelserna, men då som separata böcker. När allt ska in i samma bok blir det inte så bra. Vissa karaktärer, som Adam och faktiskt även Bernt känns helt oviktiga för berättelsen och även om det är kul att få en glimt av Patriks vänner och assistenter blir det för mycket och för många. Det är möjligt att läsupplevelsen varit mindre rörig om jag läst den fristående första delen i serien, men vad jag förstår utspelar den sig främst 20 år tidigare och handlar om Elviras mamma.


Om boken

Livsregler för en medelstor get av Ina Ekegård, Idus förlag, (2014), 209 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: