Är det barnen, baby?

Någonstans trodde jag att jag redan läst något av Kristofer Folkhammar, men insåg när jag studerade hans bibliografi att jag nog bara tänkt göra det. I alla fall sedan den uppmärksammade romanen Magisterlekarna från 2015. Är det barnen, baby? är hans femte skönlitterära verk och där står kärlek, vänskap och föräldraskap i centrum. Huvudpersonen har en dotter med sin vän Julia, är tillsammans med Alexander och drömmer om Jeremie. I ett brev till en annan vän försöker han sätta ord på sina tankar och beskriva sitt liv.

Det som får mig att fastna för Folkhammars senaste bok är dels det fantastiska språket, men också ärligheten. Känslorna går att ta på och trots att livet som beskrivs är komplicerat är det ett liv som går att leva som innehåller en massa kärlek. Det är bara det att all kärlek inte är enkel. Huvudpersonens dotter Sandra är kanske hans största kärlek och den han verkligen vill vårda. Han vill vara en bra pappa, en trygg pappa, men inte en pappa som bara lever för sitt barn.

Är det barnen, baby? handlar om en massa saker, om ett helt liv, men innehållet är svårt att beskriva. Jag vet bara att jag berörs och verkligen vill upptäcka Kristofer Folkhammars författarskap vidare. Att sätta ord på min läsupplevelse är däremot inte det enklaste. Läs boken du också, den uppmaningen skickar jag vidare. Läs och bli berörd av ett liv som är så enkelt och så komplicerat på samma gång.


Om boken

Är det barnen, baby? av Kristofer Folkhammar, Natur & Kultur, (2021), 172 sidor

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: