A Tale of Love and Desire

A Tale of Love and Desire är en film av den tunisiska regissören Leyla Bouzid, numera bosatt i Paris. Det är i Paris berättelsen om Ahmed utspelar sig och det handlar inte bara om kärlek, utan också om litteratur och framför allt poesi. Ahmed (Sami Outalbali) sina rötter i Algeriet och lever ett liv i sin förort, parallellt med de ”riktiga” fransmännen. Att han studerar på universitetet är något som förändrar honom, men också gör honom annorlunda i den miljö han befinner sig i. Han vill vara en god muslim, en god son och en bra student. Han vill höra till och ändå leva ett liv som ger honom möjligheter att komma vidare. Första dagen på Sorbonne träffar han Farah (Zbeida Belhajamor) som kommer från Tunis och rest till Paris för att studera. Hon läser bland annat en kurs om arabisk poesi tillsammans med Ahmed och även om det inte är kärlek vid första ögonkastet så finns känslorna där. Hur Ahmed ska hantera dem är något han funderar mycket på. Farah är långt ifrån hans bild av en muslimsk flicka och lever ett liv som är så mycket friare än det Ahmed har.

Det är så mycket som är bra med A Tale of Love and Desire. Skådespelarinsatserna är fina och jag tycker om att Ahmed till slut vågar diskutera språk och litteratur med sin pappa. Många av de tankar kring identitet och vad som krävs av honom som ung man med rötter i Algeriet finns i hans huvud, men är kanske inte krav som andra ställer på honom. Tillsammans med Farah upptäcker han ett annat Paris än det han tidigare kände till och det både lockar och skrämmer. Detsamma gäller universitetet och som en av hans lärare påpekar är hans tvivel på sig själv mumma för dem som inte tycker att han passar där.

Jag tittar vidare på de filmer som finns tillgängliga digitalt under Göteborg Film Festival, men tyvärr är de möjliga att se under så kort tid att det inte går att uppmana er att gå in där och se A Tale of Love and Desire. Lite snålt kan jag tycka att endast låta filmerna vara tillgängliga under ett dygn, när de går vid flera tillfällen under en längre period på den fysiska festivalen. Oavsett är det kul att kunna se bra, ny, internationell film även om det sker hemma i soffan. Fler texter om film kommer under veckan och jag hoppas att de blir tillgängliga på andra platser efter festivalen.


Om filmen

A Tale of love and desire, (2021), regisserad av Leyla Bouzid, 1h 42min

Originaltitel: Une histoire d’amour et de désir (Frankrike)

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: