Veckans kulturfråga v.48 2021

Idag är det första december och igår fick vi (för andra gången) vår första kvinna på statsministerposten. Andra blev ministrar för första gången och bland dem finns Lina Axelsson Kihlbom som uppmärksammandes för att hon är den första transpersonen som blir minister. Det är självklart stort, men än viktigare för mig är att hon är den första rektorn (vad jag vet) som blir skolminister.

Ni anar temat för veckans kulturfråga antar jag. Det handlar om någon som var först eller kanske gick först. Det kan vara en debutant om du vill hålla dig till litteratur, eller så hittar du någon helt annan person du vill lyfta. Självklart går det lika bra att lyfta en händelse, eller varför inte både och. Koppla till kultur om du vill eller till något helt annat. Frågor är till för att tänjas.

Vilken person eller vilken händelse som var först vill du lyfta fram?

En som gick först på många sätt var Selma Lagerlöf, som var första kvinnan i Svenska Akademien och dessutom den första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur. Jag skulle också vilja sätta henne som nummer ett när det kommer till svenska, klassiska författare, men då handlar det om en åsikt och inte fakta.

Den första mottagaren av Nobelpriset som jag läste en bok av var däremot en annan kvinna, nämligen Pearl Buck. Pion och Kejserlig kvinna stod i mormors bokhylla och jag älskade dem båda. Att hon fått Nobelpriset var däremot inget jag visste.

Jag tar mig också utanför litteraturens värld och vill lyfta fram Kerstin Hesselgren, även kallad Kerstin I, som var den första kvinnan som tog plats i Riksdagens första kammare. Om henne skrev jag min första C-uppsats och ämnet var självklart historia. Det finns ju böcker om henne såklart, bland annat Kerstin Hesselgren Den gränsöverskridande politikern av Renée Frangeur, utgiven av Carlsson Bokförlag 2012. En bok jag inte läst, men som jag tänkt läsa sedan den var ny. Just biografier är inte riktigt min kopp te oberoende av hur intressant personen den skildrar är.

5 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.48 2021”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: