Hemligheter i Havanna

Det är något speciellt med Rachel Rhys lite gammaldags kriminalromaner och senaste Hemligheter i Havanna bjuder på såväl en spännande miljö som en intressant historia. Det är 50-tal och den unga porträttmålaren Iris får ett erbjudande hon inte kan motstå. Hon är till vardags sekreterare, men arbetar extra med att rita snabba porträtt på olika fester och det är den begåvningen som ger henne en inbjudan till ett stort bröllop i Havanna. Det är Nell Hardman, dotter till den berömde Hugh Hardman, som vill att Iris ska vara med som tecknare och gäst när hennes pappa gifter sig för tredje gången. Själv är Nell dotter till Hughs första fru, en kvinna som fortfarande spelar en viktig roll i sin före detta mans liv. Hon är också en självklar gäst på bröllopet.

Att en ung kvinna reser ensam från England till Kuba 1957 känns egentligen lite osannolikt, men Rhys har även i sina tidigare romaner låtit sina huvudpersoner resa ut på en lång resa, både bokstavligt och själsligt. Unga kvinnor, som inte haft speciellt stora drömmar och som upplever livets möjligheter när de kommer i kontakt med det fina folket. I just Hemligheter i Havanna är det familjen Hardman som får representera det fina folket och Rhys gör ännu en gång klart att rikedom inte automatiskt ger lycka.

Vi får veta redan i prologen att Jean Summers hittats död i vattnet av fiskaren Antoni Manuel. Hon som var gift med brudgummen och mamma till bruden. För ja, Hugh Hardman ska gifta sig med sin mycket yngre styvdotter, något som är svårt för Iris att förstå. När hon målar gästernas porträtt får hon (och vi läsare) veta mer om dem och det blir tydligt att hemligheterna är många.

Det är inte mycket av Kubas historia som får ta plats i boken, men tiden före revolutionen fanns ett helt annat land än efter. Havanna var en plats för de rika, där de roade sig och gjorde av med en massa pengar. Något som gillades av president Batista. Boken utspelar sig 1957 och då har protesterna från kommunisterna med bröderna Castro och Che Guevara i spetsen, pågått under några år. Det var dock först 1 januari 1959 som de tog över makten.

Hemligheter i Havanna är perfekt läsning för den som vill fly verkligheten ett tag. Boken bjuder på intressanta karaktärsskildringar och en klurig berättelse om en familj som inte riktigt är som andra. Jag tycker om att följa Iris och hennes blick på andra ger ett skarpt berättarperspektiv. Hon är naiv och lite godtrogen, men har sina vassa stunder. Jag hade gärna sett att Rachel Rhys romaner blev tv-serier, då hon skriver nästan filmiskt. Hemligheter i Havanna är lättläst och underhållande, men också välskriven. Precis så som underhållningslitteratur ska vara.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: