Barnjuryns bokpris 2021

I veckan delades Barnjuryns bokpris ut och valet stod mellan fem nominerade för åldersgruppen 9-12 år. Nu när jag läst alla böcker är ett sammanfattande inlägg på sin plats. När vinnaren avslöjades var det faktiskt den enda bok jag inte hunnit läsa som vann. Det är nu åtgärdat.

Vinnaren av Barnjuryns bokpris 2021 är Peimaneh Mollazehi med sin debutbok Den riktiga solen som gavs ut av Lilla Piratförlaget i augusti 2021. Det är berättelsen om tolvårige Salman som för första gången besöker sina föräldrars hemland Iran. Jag tyckte om vinnarboken och klart är att den engagerade juryn mycket. Samtalet om boken finns här.

Årets andra nominerade var:

Donny av Thomas Halling, Alfabeta Bokförlag, (2020). Juryns samtal om boken finns här.

Fula tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson, Gilla Böcker, (2020). Juryns samtal om den finns här.

Min storslagna död av Jenny Jägerfeld, Rabén & Sjögren, (2021). Juryns samtal hittar du här.

Nåt trassligt inuti av Cina Friedner, Rabén & Sjögren, (2020). Juryns samtal om boken finns här.

 

Vann rätt bok? Svårt att säga då de fem nominerade böckerna alla är bra, men också väldigt olika. Det som gör Den riktiga solen så bra är att den berättar om ett land som många svenskar har rötter i, men som få andra vet speciellt mycket om. Att få följa med till Baluchistan är spännande och lärorikt.

Om jag måste välja en favorit blir det ändå Donny av Thomas Halling, som knockade mig fullständigt. Samtidigt är det den boken kan kanske hade dragit mig för att läsa med elever på mellanstadiet, då den är så väldigt hemsk, men på högstadiet eller introduktionsprogrammen tror jag den funkar utmärkt och kan leda till väldigt bra samtal.

Fula tjejer och Min storslagna död är båda fantastiska böcker om att våga stå upp för sig själv, där humor och allvar blandas. Kanske tycker jag lite mer om Jägerfelds bok, men med Jobbiga tjejer, fortsättningen på Fula tjejer, i färskt minne vet jag att det bara blir bättre.

Ovanligast av de fem böckerna och kanske också viktigast är Nåt trassligt inuti som handlar om Isa vars pappa mår psykiskt dåligt och läggs in på sjukhus. Sällan har jag läst en bok som så ärligt och fint skildrar psykisk ohälsa och hur vuxnas mående påverkar barnen.

Fem bra böcker också som jag verkligen rekommenderar. Hade jag arbetat på mellanstadiet skulle jag definitivt använda dessa böcker med tillhörande jurysamtal i undervisningen.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: