Älskade barn

Älskade barn av Ashley Audrain handlar om Blythe, men också om hennes mamma, mormor och arvet som hon är rädd ska göra henne till en dålig mor. Redan från början vet vi att någonting gått fel, men inte vad. Berättelsen om Blythe och de kvinnor som kom före henne rullas därefter upp och för varje pusselbit som läggs blir det mer och mer obehagligt. Audrain har valt att skriva stora delar av boken i du-form och det gör läsningen än mer speciell.

Det tog ett tag innan jag kom in i boken ska erkännas och jag fastnade inte riktigt för Blythe. Istället kändes Älskade barn som ännu en bok om hur jobbigt det är att vara nybliven mamma, men ju mer jag läste desto tydligare blev det att den här mamman hade skäl att fundera både över sin roll som mamma och det barn hon försöker älska. Det är nämligen inte självklart för Blythe att älska sin dotter och än svårare blir det när dottern så tydligt föredrar sin pappa.

Älskade barn är en obehaglig bok. Dels för att den handlar om något så förbjudet som mammor som inte älskar sina barn, men också för att det är svårt att veta om det är Blythe som inte älskar sin dotter, eller om det faktiskt är så att hon har rätt i att dottern saknar empati. Så mycket mer vill jag inte säga, för det här är en bok som tjänar på att läsas utan allt för mycket kunskaper om innehållet.

Älskade barn är en av de nominerade till Årets bok 2021. Jag tycker att den håller hög kvalitet och är bland de bättre av de titlar jag läst.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: