Women’s Prize for Fiction 2021 — den långa listan

Priset som tillhör mina favoritpriser presenterade årets långa lista igår. Den innehåller totalt sexton titlar publicerade i Uk mellan 1 april 2020 och 31 mars 2021 och för första gången är en transperson nominerad. Sex debutanter finns på listan och en tidigare vinnare. Den långa listan ska kokas ner till en kort lista bestående av sex titlar och den presenteras 28/4.

Because of You av Dawn French

Två barn föds precis när det nya millenniet inleds och vi får följa två mödrar. En som åker hem med en bebis och en som åker hem utan. Moderskapet står i fokus och boken beskrivs som rolig och jo, det är ju Dawn French, så det borde vara sant.

Burnt Sugar av Avni Doshi

Avni Doshi är amerikanska med föräldrar från Indien och bor just nu i Dubai. Debutromanen Burnt Sugar publicerades först i Indien under titeln Girl in white cotton och nominerades även till Bookerpriset. Huvudpersonen Tara flyr ett arrangerat äktenskap och ser som gammal tillbaka på sitt liv. Ännu en bok om moderskap.

Consent av Annabel Lyon

En berättelse om tvillingsystrarna Saskia och Jenny, som är lika på utsidan, men har helt olika mål i livet. När en av dem råkar ut för en olycka förändras bådas liv och deras relation. Vi får också följa systrarna Mattie och Sara, som också de lever olika liv. De fyra systrarnas öde knyts samman av en man. Annabel Lyon kommer ifrån Kanada och har skrivit både romaner och novellsamlingar tidigare.

Detransition, Baby av Torrey Peters

Det här är Torrey Peters debutbok och den handlar om två kvinnor, en transkvinna och en ciskvinna. Den handlar också om barnlängtan, identitet och psykisk ohälsa. Låter som en annorlunda bok som är väl värd att läsa.

Exciting Times av Naoise Dolan

På svenska har den här debutromanen fått titeln Edith & Julian och jag tyckte väldigt mycket om den när jag läste den. Vi får följa Ava som bor i Hong Kong och arbetar som engelsklärare. Hon har något slags förhållande med Julian, men blir också förälskad i Edith. Ett klassisk och samtidigt ovanligt triangeldrama.

How the One-Armed Sister Sweeps Her House av Cherie Jones

Cherie Jones kommer från Barbados och det är också där hennes debutroman utspelar sig. Fyra kvinnor och vad det verkar ganska utsatta sådana, står i centrum i denna roman som lockar till läsning.

Luster av Raven Leilani

Raven Leilani är ännu en debutant och hon skriver om Edie, en ung, svart kvinna med ett tråkigt jobb på ett kontor fyllt av vita människor. Hon träffar Eric, en vit, medelålders man som lever i ett öppet äktenskap med sin fru och en adopterad dotter. Beskrivs som en ”must read”.

No One is Talking About This av Patricia Lockwood

Patricia Lockwood är från början poet och det här är hennes första roman. Sociala medier spelar en stor roll och en kvinna vars ord blir virala står i centrum. No One is Talking About This verkar vara en annorlunda bok där fantasi och verklighet krockar. Här behöver jag nog ha en tillförlitlig tipsare som rekommenderar för att jag ska läsa.

Nothing But Blue Sky av Kathleen MacMahon

David och Mary Rose hade det perfekta äktenskapet. I alla fall trodde David det, men när Mary Rose där börjar han granska deras förhållande och får reda på en del av sin frus hemligheter. Beskrivningarna av boken är sparsmakade, men det låter som en fin och känslosam berättelse.

Piranesi av Susanna Clarke

Susanna Clarke är kanske mest känd för romanen Jonathan Strange och Mr Norell, men det är en bok som inte riktigt lockat mig. Likadant känner jag gällande Piranesi som beskrivs som fantasifylld berättelse om Piranesi som bor i ”the House” och träffar sin vän ”the Other” på tisdagar och fredagar. Ibland besöker han ”the Dead” med gåvor.

Small Pleasures av Clare Chambers

Utgiven av Sekwa förlag med den svenska titeln Små glädjeämnen och Bokbubblarnas nästa bok. Det här är berättelsen om Jean som arbetar som journalist på en lokaltidning. Året är 1957 och hon är den enda kvinnan i redaktionen, vilket betyder att det hon får i uppdrag att skriva mestadels är hushållstips, men så får hon i uppdrag att intervjua medlemmar i en familj där hon anar oråd.

Summer av Ali Smith

Jag MÅSTE läsa Ali Smiths årstidskvartett som avslutas med delen om sommaren, syskonen Sasha och Robert, deras föräldrar och en massa människors problem. Första delen heter Autumn och den borde jag ta tag i snarast. Fattar inte varför jag inte gjort det för länge sedan, med tanke på att Ali Smith är en favorit.

The Golden Rule av Amanda Craig

The Golden Rule handlar om Hannah, som lyckats komma ifrån den småstad hon vuxit upp i, studerat och träffat en man med klass. När vi träffar henne har livet förändrats helt och hon är ensamstående mamma som försörjer sig som städerska. På väg hem till Cornwall träffar hon en annan kvinna och de kommer, likt huvudpersonerna i klassikern Främlingar på tåg bestämmer sig för att mörda för varandra.

The Vanishing Half av Brit Bennett

Jag har tänkt läsa Brit Bennetts Hjärtlinjer sedan den var ny, men ännu inte kommit mig för att göra det. Boken handlar om tvillingarna Desiree och Stella som rymmer till New Orleans. Stella inser snart att hennes ljusa hud gör att det är möjligt för henne att tas som vit, vilket förändrar hennes liv. HBO har köpt rättigheterna och boken kommer att bli tv-serie, så det gäller att läsa innan dess.

Transcendent Kingdom av Yaa Gyasi

Inte av denna värld var inte den höjdarläsning som jag hade förväntat mig, men Yaa Gyasis andra bok är absolut bra. Berättelsen om Gifty och hennes familj är välskriven, men kanske lite plattare än jag önskat. Många tycker dock mycket om boken och jag vill absolut inte skrämma någon från läsning.

Unsettled Ground av Claire Fuller

Ännu en bok om tvillingar, som verkar vara något av ett centralt tema band årets nominerade. Den här gången heter de Jeanie and Julius som är 51 år gamla och fortfarande bor med sin mamma Dot under enkla förhållanden i ett litet samhälle. När modern dör tvingas de ta sig ut i den stora världen och får reda på mer om livet och om sin mammas hemligheter. Det här låter som en fascinerande bok.

Sex böcker ska alltså väljas ut till den korta listan och jag tror på följande (baserat helt på vilka böcker som lockar mig):

Burnt Sugar av Avni Doshi

How the One-Armed Sister Sweeps Her House av Cherie Jones

Luster av Raven Leilani

Summer av Ali Smith

The Vanishing Half av Brit Bennett

Unsettled Ground av Claire Fuller

 

Ingen av böckerna jag läst kommer alltså med på listan, för även om jag tyckte mycket om Exciting Times av Naoise Dolan tror jag att den är ”för vanlig” om än väldigt välskriven.

Har du läst några av de nominerade? Vilka tror du tar plats på den kommande korta listan?

1 reaktion på ”Women’s Prize for Fiction 2021 — den långa listan”

  1. Pingback: Små glädjeämnen av Clare Chambers – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: