Inte av denna värld

Det var ett tag sedan nu som jag läste ut Inte av denna värld av Yaa Gyasi och om jag var besviken under läsningen kan jag nu också konstatera att den inte ens växer med tiden. Vissa böcker kan ju göra det och nästan bli bättre ju mer man tänker på dem. I Yaa Gyasis fall kan jag tyvärr konstatera att den svåra tvåan aldrig lyfte. Kanske hade den varit bättre om jag inte haft skyhöga förväntningar efter den fantastiska debuten Vända hem.

Gifty är huvudperson i Inte av denna värld och hon studerar neurovetenskap på Stanford. En anledning till det är att hon vill hitta botemedel mot såväl depression som beroende. Hennes bror började missbruka tabletter efter en skada och Gifty hoppas kunna hjälpa honom i efterhand. Hennes deprimerade mamma finns kvar, men ingen ljusning verkar finnas i sikte för henne. Lite verkar det också som att Gifty valt labbet som arbetsplats för att slippa umgås med så många andra än de möss hon studerar. Finns finns det andra där, men Gifty håller sig mest för sig själv.

Någonstans inser Gifty att det kanske inte handlar om hjärnan och att hon inte kan hjälpa sina nära trots alla timmar i labbet. Kanske finns förklaringen istället i den flykt familjen gjort från Ghana till USA och den känslomässiga påverkan det innebar för kanske främst modern. Arv, miljö och många vita möss fyller Giftys tankar och det är en på många sätt gripande berättelse som Yaa Gyasi delar med oss. Ändå fastnar jag aldrig riktigt.

Det bästa med Inte av denna värld är kanske att Yaa Gyasi nu fått ur sig den svåra tvåan och förhoppningsvis kan slå till med en fantastisk trea. Debuten var fantastisk och uppföljaren visar trots allt att hennes lägstanivå är hög.

2 reaktioner på ”Inte av denna värld”

  1. Pingback: Women’s Prize for Fiction 2021 — den långa listan – enligt O

  2. Pingback: Women’s Prize for Fictions korta lista 2021 – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: