Veckans kulturfråga v.6 2021

Den här månaden fokuserar jag på böcker skrivna för unga och det avspeglar sig också i veckans kulturfråga. Det kan vara nya eller gamla böcker som du läst nu eller som ung. Och självklart går det bra att nämna fler än en.

Vilken bok skriven för unga tycker du är riktigt bra? 

 

Jag gillar ju att läsa ungdomsböcker och det handlar inte bara om att jag arbetar som lärare. Centralt i böcker för unga är ofta identitet och kampen för att våga vara sig själv. Inte sällan är fokuset knivskarpt och allt onödigt är bortskalat. Och så var det problemet med att lyfta en bok. Det går självklart inte. Istället bjuder jag på en bok som jag minns från min egen ungdom och en riktigt bra som jag läst nyss.

Cynthia Voigt var en av ganska få ungdomsboksförfattare som jag läste när jag själv var tonåring. Utbudet var inte alls lika stort som idag och istället började jag tidigt läsa böcker skrivna för vuxna. För tidigt i vissa fall. En bra ungdomsboksförfattare tar sina unga huvudpersoner och unga läsare på allvar och precis en sådan författare är Cynthia Voigt. Bäst tyckte jag om böckerna om familjen Tillerman och av dem var nog andra boken Det nya hemmet, som heter Dicey’s song på engelska, som jag tyckte mest om.

Anna Ahlund är definitivt en författare som tar sina läsare på allvar och som bjuder på berättelser om identitet, sexualitet och gemenskap. Senaste boken heter Ganska nära sanningen och utspelar sig på den fiktiva gymnasieskola som Ahlund skapat. Estetisk verksamhet och HBTQ-frågor är centrala och skapar en relevant och mångfacetterad värld.

Nu är det din tur! Vilken eller vilka ungdomsböcker vill du lyfta fram?

10 reaktioner på ”Veckans kulturfråga v.6 2021”

  1. Jag missade den när den var ny för då jobbade jag inom gymnasieverksamhet. Nu har jag läst ”Brorsan är kung!” av Jenny Jägerfeld. Det var så att min dotter har fått lyssna på den i skolan genom ”Drama för unga”. Vilken bok säger jag bara. Den får ett solklart toppbetyg.
    Låg det tidigare Augustpriset som hon fick för ”Här ligger jag och blöder” henne i fatet, eller var det tidpunkten för utgivningen (oktober 2016) som hindrade henne från att bli nominerad till Augustpriset för ”Brorsan är kung!”? Jag kan inte begripa hur den INTE kunde bli nominerad.

    1. Brorsan är kung är verkligen helt fantastisk! Tycker om alla böcker av Jägerfeld och kanske speciellt de hon skrivit för mellanåldern. Comedy Queen är riktigt fin och även Mitt storslagna liv som snart får en fortsättning.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: