En oönskad julklapp

En oönskad julklapp är Sara Molins andra roman och eftersom jag gillade förra boken skarpt hade jag höga förväntningar på den. Vi får träffa sjuksköterskan Diana som under många år arbetat i Tanzania och Kenya, men nu ska vara hemma i Stockholm under ett par månader för att jobba ihop pengar och fira jul med sin mamma. Relationen till mamman är lite skakig efter att det kommit fram att pappan som Diana aldrig träffat inte alls är död, utan i högsta grad levande och dessutom pappa till ännu en dotter. Jobbet, jakten på den okända systern och den något stela relationen till mamman står i centrum och bjuder på en bra blandning av vänskap och familjeliv.

Molin bjuder på en berättelse som innehåller en rad trevliga karaktärer. Jag tycker om att följa Dianas försök att hitta sig själv, men bäst av alla är ändå Gunnel och Blaze, som hon arbetar tillsammans med. Självklart finns det också en snygg läkare på jobbet och självklart gillar Diana honom mer än han vill erkänna. Problemet är att hon ska tillbaka till Afrika, denna gången ett jobb i Mombasa, Kenya. Någonstans längtar hon trots sin kärlek till de länder hon bott och arbetat i, efter ett mer stabilt liv och kanske till och med ett liv i hemlandet. Lite trött blir jag på att Kenya och Tanzania gång på gång hänvisas till som ”Afrika” och hur många gånger det upprepas. Ja, folk är rätt ignoranta och frågar säkert om Afrika snarare än specifika länder, men att Diana gör detsamma känns både otroligt och onödigt.

Det är dock en väldigt liten invändning mot en bok jag verkligen gillar. Sara Molin kan konsten att blanda mys och allvar, dessutom får hon inte lite julstämning, men kanske framför allt fina skildringar av vänskap och spirande kärlek. Lagom mycket smör och lagom mycket jul för mig.

1 reaktion på ”En oönskad julklapp”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: