Boknostalgi: The Buddha of Suburbia

I sommar kör DN Kultur en serie som de kallar ”Storverket” om böcker som de anser vara något alldeles extra. Jag har botaniserat i bokhyllan och planerar en liknande serie som jag valt att kalla ”Boknostalgi”. Kanske inte nödvändigtvis de objektivt bästa böcker jag läst, men sådana som påverkat mig och som jag minns många år efter jag läst dem. Först ut är en bok som jag läste i början av 90-talet. The Buddha of Suburbia var Hanif Kureishis debut och kom ut 1990. Han tilldelades the Whitbread Award för bästa debut och boken blev 1993 tv-serie med Naveed Andrews i huvudrollen som Karim Amir.

Karim är en tonåring uppvuxen i London och han är engelsman, men ändå inte. Han drömmer om att bli skådespelare och arbetar på två olika teatrar. Där lär han känna fler londonbor av olika ursprung. Engelsmän, men ändå inte.

David Bowie gjorde musik till tv-serien och för mig blev boken och serien ett uppvaknande. Även om boken utspelade sig i slutet av 70-talet blev det tydligt hur svårt det är att höra till om man inte tillhör normen och Karim bryter mot normerna på många olika sätt.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: