Århundradets kalender del 12

Det går inte att komma ifrån att terrorism, rädslan för den och inte minst hetsen mot dem som anses vara fiender, präglat århundradet hittills. Kanske började det på riktigt 11 september 2001 och därefter förändrades livet för många. För Changez med rötter i Pakistan är det tydligt hur 9/11 ändrar hur andra ser på honom, vilket också kommer att påverka hans självbild. Changez har studerat vid Princeton och har ett toppjobb, men när bilden av terroristen börjar likna den person han ser i spegeln vet han inte riktigt vem han är eller vem han vill vara.

Mohsin Hamid skriver i boken Den ovillige fundamentalisten om hur den som behandlas som en terrorist kanske också blir en. Hur den som ständigt stoppas i tullen, som misstänkliggörs, som andra tittar snett på och kanske till och med är rädd för, påverkas och förändras. Boken består av ett samtal, eller egentligen en monolog, där Changez berättar om de senaste åren i sitt liv. En helt fantastisk bok som ger perspektiv på vårt nutida samhälle.

Som många andra bra böcker har också Den ovillige fundamentalisten blivit film, men den har jag faktiskt inte sett. Boken är alltid bättre än filmen, men med tanke på hur bra boken är kanske det ändå är värt att lägga några timmar på filmen.

1 reaktion på ”Århundradets kalender del 12”

  1. Pingback: Sammanställning av Århundradets kalender – enligt O

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: