My bloody Valentine

Delphine och Paul är ett par och försöker nu sammanföra sina barn för att kunna bli en familj tillsammans. För Delphines tonårssöner Esteban som är 17 och Sascha som är 14, är det faktum att modern har en ny kärlek inget komplicerat, vilket säkert har att göra med att deras föräldrar inte var tillsammans då Delphine träffade Paul. Paul å sin sida var gift med Isa när han förälskade sig i Delphine, som var lärare där dottern Émile tog teaterlektioner. Att han valde Delphine och lämnade sin fru och dotter, gör självklart situationen komplicerad och Émile som tyckte om Delphine som lärare, klarar verkligen inte av henne som styvmamma. Planen är att Delphine och Paul ska flytta ihop och att Émile ska bo växelvis hos dem och sin mamma, men först är det dags för semester. Paul har hyrt ett hus på Korsika tillsammans med sina vänner Véronique och François och under fyra veckor ska de vara där tillsammans med alla barn. Véronique och François har två tonårssöner Quentin och Baptiste och dessutom ska Quentins flickvän Valentine följa med.

Bara tanken på att tillbringa fyra veckor med en annan familj och dessutom personer som du inte känner, men som känner din mans förra fru, ger mig rejäl ångest. Delphine har det inte lätt och anstränger sig hur mycket som helst för att stämningen ska bli mindre stel. Värst är det att Émile ignorerar henne och till och med blir riktigt elak ibland, men det är också svårt att lära känna Véronique. François, som är en av Pauls äldsta vänner, är mer okomplicerad, men trots allt är det som att Émiles mamma Isa är ständigt närvarande. Självklart vill en liten flicka ha kontakt med sin mamma under en så lång semester och självklart är det svårt för en mamma att inte träffa sin dotter på fyra veckor, när hennes man dessutom just lämnat henne. Förutsättningarna för en lugn och skön semester finns verkligen inte. De fem tonåringarna verkar dock ha en riktigt bra resa. I centrum av de fyra grabbarna finns Val, som njuter av all uppmärksamhet hon får. Att helt fokusera på Quentin räcker inte och svartsjukan är ett faktum.

Vi vet redan från början att något har hänt Esteban. Att han är försvunnen. Vad som hänt får vi inte veta förrän långt senare och även då är det lite oklart. Egentligen tycker jag mer om relationsdramat än spänningsmomentet, som förvisso får ta ganska lite plats. My bloody Valentine av Christine Détrez är en välskriven roman om en resa som verkar rätt gräslig och som väcker en hel del obehag hos mig.  Ön, huset, den påtvingade gemenskapen gör mig illa till mods och den klaustrofobiska stämningen är skickligt skildrad.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: