En söndagssmakbit om ångest

Idag är det Astrid Therese värd för utmaningen En smakebit på søndag. Jag håller visserligen på med flera böcker, slalomläsare som jag är, men fastnade speciellt mycket för några rader precis i inledningen av Anteckningar från en orolig planet av Matt Haig som handlar om det orimliga i att diskussioner på internet påverkar vårt (i alla fall mitt och Haigs) liv orimligt mycket. Haig går runt i cirklar med mobilen i högsta hugg, mitt inne i en diskussion som han verkligen vill vinna. Hans fru är samtidigt lite orolig för hans mående, vilket kanske inte är så märkligt.

Mitt hjärta rusade. Jag hade ett tryck över bröstet. Kämpa eller fly. Jag kände mig inträngd i ett hörn och hotad av någon på internet som bodde över 10000 km från mig och som jag aldrig skulle träffa, men som trots det lyckades förstöra min helg.

[…]

Saken med mentalt kaos är att så många saker som får mig att må bättre på kort sikt får mig att må sämre på lång sikt. När jag gör så här distraherar jag mig själv, när det jag egentligen behöver göra är att känna mig själv.

Anteckningar från en orolig planet är en självbiografisk bok där författaren undersöker eventuella samband mellan sin svåra ångest och världen runt omkring honom. Jag har precis börjat läsa, men känner att det nog är en bok för mig, en viktig bok till och med för mig, min ångest och min stressade hjärna. Det jag också fastnade för är författarens beskrivning av alla hemska och stressande rubriker, som bara ger ännu mer ångest och hans konstaterande att det inte handlar om att vårt dåliga mående är ologiskt för att vi egentligen har det bra. Inte heller vill han skylla allt på tekniken, vilket är vanligt idag. Däremot vill han undersöka det som finns bakom rubrikerna. Den största anledningen till att jag faktiskt tror att Haig kan bjuda på en bok som ger en mer balanserad bild av verkligheten är den här listan:

Psykisk ohälsa är inte:

En härmning.
Moderiktigt.
En fluga.
En kändistrend.
Följden av en växande medvetenhet om psykisk ohälsa.
Alltid lätt att tala om.
Samma som det alltid har varit.

 

 

18 reaktioner på ”En söndagssmakbit om ångest”

 1. Jag har läst Historieläraren av denna författare och den tyckte jag om. Däremot är jag inte i någon riskzon längre vad gäller stress, men det tog tjugo år efter två utmattningssyndrom innan jag fann lugnet i mig själv. Hoppas boken hjälper många. Tack för smakbit, trevlig fortsättning på påsken

  1. Skönt att du hittat lugnet! Måste läsa Historieläraren, tack för påminnelsen! Har läst halva boken nu och tycker att det är en intressant betraktelse över vår ganska märkliga värld.

 2. En bok jag vill läsa! Fick mig nu att tänka på KASAM, som man talade mycket om förr i varje fall. Det står ju för känsla av/delaktig i ett sammanhang (som kan förstås och ha mening), vilket känns alltmer svåråtkomligt för många. Tidvis väljer jag bort att läsa nyheter, då det kan oroa alltför mycket, mer än vad som redan är, men samtidigt känns det världsfrånvänt. Svårt detta.
  Tack för tänkvärd smakbit!

  1. Det är verkligen svårt. Just det faktum att det finns så mycket information, att det är omöjligt att ha koll, stressar mig ibland.

 3. Den låter intressant. Jag har själv varit sjukskriven för utbrändhet, så det känns som att boken skulle passa mig.

 4. Jag har nyss läst The Humans av samma författare och tyckte mycket om den. Kommer att läsa mer av honom. Tack för smakbiten!

  1. Jag gillade hur han mer funderade än kom med förslag som gick ut på att dumpa datorer helt. Det blir mer trovärdigt och intressant då. Boken är utläst och inlägg kommer!

 5. Jag tyckte mycket om hans bok Skäl att fortsätta leva som kom ut för några år sedan och som påminner väldigt mycket om denna (jag ser denna som en uppföljare till den).

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: