Dagens kulturella VM-spaning Kroatien

Kroatien överraskade mig redan i gruppspelet, men nu är det dags för semifinal mot England imorgon. Hur mycket jag än gillar överraskningar hoppas jag att de inte vinner. Kroatien alltså. Men spanat på dem har jag gjort i alla fall.

Slavenka Drakulić  har jag faktiskt läst en bok av, men den utspelar sig i Mexico och handlar om Frida Kahlo. Det är dock en väldigt bra bok som heter Till sängs med Frida. Mest känd är nog hennes Café Europa, men den har jag inte läst.

Olja Savičević föddes i Split 1974 och en av hennes böcker finns på svenska. Den heter Adjö cowboy och låter verkligen som en bok för mig.

Även Robert Perišić kommer från Split och hans roman Vår man på fältet finns utgiven på svenska av Gavrilo förlag, ett förlag med säte i Göteborg som specialiserat sig på böcker från Spanien och forna Jugoslavien. En spännande upptäckt (som jag borde gjort innan jag svettades över den kulturella spaningen om Serbien).

Long dark night är en tv-serie med Goran Visnjic, som sändes i 13 avsnitt 2005. Visnjic är kanske mest känd för sin roll i tv-serien ER (Cityakuten) eller så är det bara jag som minns för att jag absolut älskade den. Från Kroatien är han oavsett.

En ganska tunn spaning idag. Kanske kan ni lägga till något?!

 

7 reaktioner på ”Dagens kulturella VM-spaning Kroatien”

      1. jag har inte varit nånstans… men känner många från dessa olika folkslag… en man ungefär i min ålder, arbetat som ingenjör i Sverige, han berättade om sin mor som var analfabet, verkligen en klassresa, härligt att se hur världen ändå blir bättre.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: