Dagens kulturella VM-spaning Serbien

Serbien hade det tufft i gruppspelet och jag hade det tufft när jag satte ihop den här kulturella spaningen.

Ivo Andric´ fick Nobelpriset i litteratur 1961 när landet han bodde i hette Jugoslavien. Han föddes i Bosnien (dåvarande Österrike-Ungern), men dog i Serbien (dåvarande Jugoslavien) och får därför vara med här på ett hörn. Egentligen kan jag inte påstå att jag är speciellt sugen på att läsa något av honom, men en nobelpristagare är alltid en nobelpristagare. Ännu en författare som dog i Belgrad när staden forfarande låg i Jugoslaven var Miroslav Popovic. Öden och sanningar var hans enda bok och gavs ut strax före hans död.

Tigern i Galina av Téa Obreht är en riktigt bra bok som belönades med Orange Prize for Fiction 2011. Sedan har det inte blivit fler böcker av den unga författaren som nu bor i USA.

Emir Kusturica är en serbisk filmskapare, kanske mest känd för Zigenarnas tid och Svart katt, vit katt. Nu var det ett bra tag sedan jag såg något av honom.

Bojana Novacovic är skådespelare och föddes i Belgrad 1981. Hon har mest gjort roller i filmer och tv-serier jag inte har koll på med undantag av I, Tonya.

Idag behöver jag verkligen hjälp med att fylla på med fler spaningar!

6 reaktioner på ”Dagens kulturella VM-spaning Serbien”

    1. Det är svårt att hålla isär nationaliteter i det här området när många föds i ett land, lever i ett annat och dör i ett tredje trots att de ibland befinner sig på samma plats.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: