enligt O

Tankar från en bokberoende

Dagens kulturella VM-spaning Serbien

Serbien hade det tufft i gruppspelet och jag hade det tufft när jag satte ihop den här kulturella spaningen.

Ivo Andric´ fick Nobelpriset i litteratur 1961 när landet han bodde i hette Jugoslavien. Han föddes i Bosnien (dåvarande Österrike-Ungern), men dog i Serbien (dåvarande Jugoslavien) och får därför vara med här på ett hörn. Egentligen kan jag inte påstå att jag är speciellt sugen på att läsa något av honom, men en nobelpristagare är alltid en nobelpristagare. Ännu en författare som dog i Belgrad när staden forfarande låg i Jugoslaven var Miroslav Popovic. Öden och sanningar var hans enda bok och gavs ut strax före hans död.

Tigern i Galina av Téa Obreht är en riktigt bra bok som belönades med Orange Prize for Fiction 2011. Sedan har det inte blivit fler böcker av den unga författaren som nu bor i USA.

Emir Kusturica är en serbisk filmskapare, kanske mest känd för Zigenarnas tid och Svart katt, vit katt. Nu var det ett bra tag sedan jag såg något av honom.

Bojana Novacovic är skådespelare och föddes i Belgrad 1981. Hon har mest gjort roller i filmer och tv-serier jag inte har koll på med undantag av I, Tonya.

Idag behöver jag verkligen hjälp med att fylla på med fler spaningar!

Föregående

Dagens kulturella VM-spaning Island

Nästa

Dagens kulturella VM-spaning Polen

6 kommentarer

  1. det var inte så lätt, nej. och det värsta är att jag har en bok i bakhuvudet som ska finnas i min egen hylla och som jag inte för mitt liv kommer ihåg vare sig författre eller titel på. kanske kommer det senare. här är det jag kom på: https://mrscalloway.blogspot.com/2018/06/dagens-kulturella-vm-spaning-serbien.html

  2. nu har jag lagt till den där boken i bakhuvudet. den handlade mycket riktigt om Serbien:https://mrscalloway.blogspot.com/2018/06/dagens-kulturella-vm-spaning-serbien_27.html

  3. Vindskyffet av Danilo Kiš, han är serbisk författare, skriver om skrivandet, om skrivandets vånda:
    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2017/01/vindskyffet-av-danilo-kis.html

    Noveller från Bosnien-Hercegovina : ett urval av Izet Muratspahić – fel rubrik här med Serbien…

    • Det är svårt att hålla isär nationaliteter i det här området när många föds i ett land, lever i ett annat och dör i ett tredje trots att de ibland befinner sig på samma plats.

  4. min gamla elev Nizama Causevic skrev Hotell Tre kronor på svenska – hon är från Bosnien

Kommentarsfunktionen är avstängd.

Driven av WordPress & Tema av Anders Norén

%d bloggare gillar detta: