Women’s Prize for Fictions korta lista 2018

Igår på självaste Världsbokdagen presenterade Women’s Prize for Fiction sin korta lista. I årets jury sitter Sarah Sands, som är journalist och juryns ordförande, Anita Anand, journalist, programledare och numera även författare, Katy Brand, författare, komiker och skådespelare, Catherine Mayer, författare, journalist och ledare för det feministiska partiet Women’s Equality Party och Imogen Stubbes, dansare och skådespelare.

De var sexton, nu är de sex och tre av dem är debutanter. Sarah Sands varnar för att stora namn har rykt, men menar att det viktigaste varit att böckerna talat direkt till dem som läsare.

Så här säger hon:

“The shortlist was chosen without fear or favour. We lost some big names, with regret, but narrowed down the list to the books which spoke most directly and truthfully to the judges.”

Följande titlar återfinns på årets korta lista:

The Idiot av Elif Batuman

Det här är amerikanska Batumans andra bok och även denna gång finns en koppling till de ryska klassikerna. Boken utspelar sig under 90-talet på Harvard, men också i Ungern. En bok som lyfts fram för sin humor. Jag har varit lite sugen på att läsa något av Batuman och tycker att det låter som en bok som kan passa mig. Det var också en bok jag tippade skulle nå den korta listan.

The Mermaid and Mrs Hancock av Imogen Hermes Gowar

En bok om sjöjungfrur som utspelar sig i 1780-talets London. Kan säkert vara charmig, men det låter inte som en bok för mig. Däremot påpekade jag redan då den långa listan presenterades att det låter som en typisk pristagarbok, så den finns säkert med på den kommande korta listan. Jag behöver dock läsa många hyllningar av boktipsare jag litar på innan jag ger mig på den 500 sidor tjocka boken.

Sight av Jessie Greengrass

En debutroman om att vara förälder, som enligt förlagets beskrivning ska innehålla en del medicinhistoria. Det låter som en bra bok, men en väldigt annorlunda sådan. Jag kan absolut tänka mig att läsa, men kommer även här avvakta fler recensioner.

When I Hit You: Or, A Portrait of the Writer as a Young Wife av Meena Kandasamy

Det här är en bok jag verkligen vill läsa, faktiskt har jag redan läst den. Kandasamys bok handlar om en ung kvinna som blir förälskad i en äldre professor. En bok om kärlek, makt och våld som utspelar sig i det nutida Indien. Känns väldigt aktuell i #metoo-tider.

Home Fire av Kamila Shamsie

Ännu en bok som återfanns på Man Booker Prize långa lista. Den handlar om två familjer med två systrar i centrum. Isma vill studera i USA, andra systern Aneeka bor i London och brodern Parvaiz är försvunnen. Det låter mycket, stort och svulstigt, men också intressant och spännande. Kamila Shamsie finns med i min Boktolva i år.

Sing, Unburied, Sing av Jesmyn Ward

En bok som just kommit på svenska och som jag verkligen vill läsa. Den handlar om Jojo som är 13 år. Hon växer upp i Mississippi med en vit far och en svart mor. Faderns familj accepterar inte hans barn och modern verkar mer intresserad av knark än att vara mamma.

Det här känns som en ganska bra lista och juryns ordförande får avsluta inlägget:

“The themes of the shortlist have both contemporary and lasting resonance encompassing the birth of the internet, race, sexual violence, grief, oh and mermaids. Some of the authors are young, half by Brits and all are blazingly good and brave writers.”

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: