Bokhandeln på Riverside Drive

”Ni måste ha betytt mycket för er moster eftersom hon testamenterade hela byggnaden, inklusive bokhandeln, till er Ms Rydberg”, hade han sagt. Nej, hade hon haft lust att svara, det kan jag omöjligen ha gjort eftersom vi inte kände varandra. Vi har aldrig träffats.

Det börjar i svart när Sara, ägaren till bokhandeln på Riverside Drive dör. Arvtagaren är hennes systerdotter, den relativt nyblivna änkan Charlotte och personalen i bokhandeln hoppas att hon ska vara lika underbar som sin moster. När Charlotte dyker upp känner hon inte alls någon omedelbar kärlek till bokhandeln i London. Visst är den fin, men hon tycker att miljön är rörig, de anställda något märkliga och dessutom har hennes moster idkat någon slags välgörenhet genom att låta en aspirerande författare bo nästan gratis i en lägenhet på övervåningen. Bokhandeln går med förlust och Charlottes första tanken är att sälja allt och sedan fortsätta sitt liv i Sverige.

Så börjar hennes kärlek till bokhandeln växa. Hon börjar förstå det vid första anblick helt ologiska sättet att katalogisera böckerna, hon börjar uppskatta Martinique och Sam som jobbar i bokhandeln och får till och med ett gott öga till den buttre författaren William i lägenheten bredvid. Kanske ska hon inte sälja ändå, utan istället försöka rädda bokhandeln från den konkurs som i princip är verklighet redan.

Parallellt med berättelsen om Charlotte får vi veta hur det gick till när systrarna Sara och Kristina, Charlottes mamma, åkte till London som unga. Den berättelsen är inte lika intressant, men ger en del förklaringar till varför Charlotte aldrig har träffat sin moster. Mest tycker jag dock om att läsa om livet på Riverside Drive.

Bokhandeln på Riverside Drive är en genredebut från Frida Skybäck, som tidigare skrivit historiska romaner. Då just historiska romaner sällan är min kopp te är detta därför mitt första möte med henne och jag är verkligen imponerad. Karaktärerna är trovärdiga och dessutom intressanta, miljön så levande att jag blir en del av den och språket är snyggt och har flyt. Visserligen är jag mer intresserad av berättelsen i nutid än den som handlar om systrarnas första möte med London, men jag skulle inte heller vilja vara utan den. Bokhandeln på Riverside Drive är en fin bok om att börja om när livet känns hopplöst. Det är njutbar läsning för en anglofil som jag och jag hoppas att Skybäck fortsätter i samma stil.

Läs gärna intervjun på Kulturkollo med Frida Skybäck, där hon bland annat berättar om sin nya bok.

6 reaktioner på ”Bokhandeln på Riverside Drive”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: