Olikhetsutmaningen: först och sist

Nytt år, nya möjligheter och för boknörden kanske framför allt nya läsupplevelser. Dagens ordpar i Olikhetsutmaningen är först och sist. Tolka det som ni vill och tänj, bara tänj.

Nu kommer jag självklart inte ihåg den första boken jag läste, men en bok jag tyckte om tidigt och som mina barn också tyckt om är barnboksklassikern Pricken av Margaret Rey, illustrerad av H A Rey. En historia om att vara annorlunda och hur det känns att få höra till. Pricken är en prickig kanin som växer upp i en familj full av vita kaniner. Han rymmer och träffar på en hel flock prickiga kaniner där det finns en enda vit kanin.

Nu hoppas jag ju att den boken jag läste senast inte är den sista, men jag skulle vilja lyfta fram biografin om Kata Dalström av Gunnela Björk som jag läste nyss. Spännande att läsa om historiska personer som gjort mer än jag och säkert många andra trott. Dalström var först när det gällde mycket, men det går ju faktiskt att vara känd och hyllad även om man är sist. Jag tänker t.ex. på Eddie the Eagle, som int var någon stjärna i sin sport, men ändå fick stor uppmärksamhet. Det har till och med skrivits en biografi om honom.

Vilka kulturella verk, företeelser eller personer förknippar du med ordparet först och sist?

 

 

7 reaktioner på ”Olikhetsutmaningen: först och sist”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: