Val McDermid om Tony Hill och Carol Jordan


1984 började Val McDermid skriva den första boken om Lindsay Gordon Report for murder, som också var hennes debut. Den kom ut 1987 och hon har sedan dess skrivit fler böcker om henne. Det var länge sedan jag läste något av Val McDermid, men serien om Tony Hill och Carol Jordan lever i högsta grad fortfarande. Senaste boken på svenska heter Det mörka nätet och är bok nummer 9. Egentligen hade McDermid tänkt att Sjöjungfrun sjöng sin sång skulle bli en stand alone och om hon vetat att hon skulle skriva en lång serie hade hon troligen förlagt handlingen i en verklig stad snarare än i den fiktiva som Jones och Hill befinner sig. Visserligen finns det fördelar med en fiktiv miljö, som att allt som man behöver kan placeras precis var man vill, men en verklig plats är kanske mer relevant.

Det mörka nätet handlar om troll och trakasserier på nätet. McDermid talar om det vidriga beteende som främst kvinnor utsätts för, där de får höra att de borde våldtas, att deras barn ska skadas osv. McDermid själv har inte utsatts för hot och hennes twitterflöde är trollfritt. Förklaringen till det är enligt hennes sextonårige son att hon är så skrämmande att ingen vågar gå på henne. Något hon inte vet om hon egentligen ska se som en komplimang.

En mansroll i kris är en förklaring, men ingen ursäkt till vissa mäns beteenden på nätet. Sexuellt våld mot kvinnor ökar och ilskan som dessa män bär på växer. Internet gör dem synliga, men även i samhället i stort märks ett ökat våld mot kvinnor. Dagens våldsamma porr är en annan förklaring tror McDermid, som skapar en generation män och även kvinnor som har en helt vriden syn på sex. 

I boken gör Jordan något som blir offentligt och leder till att hon straffas dubbelt. Dels genom själva händelsen, men också av det fördömande av hennes beteende som sprids. Detta, menar McDermid är något som drabbad kvinnor mer än män. Som kvinna ska du vara mer moralisk och vissa saker som män kan komma undan med är definitivt inte okej för en kvinna. 

Dagens mansroll är problematisk, något som diskuterats på flera av de seminarier jag varit på. Även kvinnorollen är begränsande och därmed minst lika problematiskt. Det som drabbar kvinnorna är dock att män tar sig rätten att döma och kontrollera dem. 

McDermid har som mål att alla hennes karaktärer ska vara både goda och onda. Det betyder att även hennes brottslingar kan väcka sympatier, men också att även huvudpersonerna gör dumma och ogenomtänkta saker. Vissa berättelser hon vill skriva passar inte Hill och Jordan, så därför skriver McDermid även fristående böcker. Hon lovar dock att inte ta dö på dem och det känns tryggt. Sedan kan hon inte ta ansvar för fanfiction, men själv utsätter hon gärna sina karaktärer för hemska saker, men de kommer att överleva. Moderator Maria Neij berättar att hennes favoritbok av McDermid är A place of execution, så det får kanske bli min nästa bok av henne. Sedan låter Det mörka nätet bra också, men det är den nionde boken i en serie där jag bara läst tre, vilket känns lite svårt. Jag gillar att läsa serier i ordning, men att läsa fem böcker innan det är dags för Det mörka nätet känns inte aktuellt. Annars verkar serien om Karen Pirie också ganska bra. Något vill jag läsa i alla fall. Det har varit på tok för lite McDermid i mitt liv de senaste åren.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: