Flicka möter pojke

Det var länge sedan jag läste något av Ali Smith och när nu Flicka möter pojke släppts i nyutgåva i pocket var det ett bra tillfälle att äntligen läsa den. Boken publicerades 2007 (på svenska första gången 2008) och var en del i Canogate Myth Series. Den myt Smith baserar Flicka möter pojke på är den om Iphis i Ovidius Metamorfoser. Hon var flickan som uppfostrades till pojke och sedan blev kär i en flicka. Just leken med könstillhörighet går som en röd tråd genom Flicka möter pojke.

Boken börjar med att en farfar berättar historier för sina barnbarn om hur det var när han var en liten flicka. En av barnbarnen ifrågasätter att han varit en flicka, men han envisas och hävdar att det var så. Senare får vi följa en kärlekshistoria som också den innehåller könsöverskridande element. Vem som egentligen är vad får vi egentligen inte veta och det spelar absolut ingen roll.

Ali Smith skriver på ett fantastiskt behagligt sätt, så snyggt, precist och sparsmakat. Tankarna går till författare som Jeanette Winterson och Virginia Woolf. Den här gången ska jag se till att jag inte tappar bort henne.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: