Månadens bästa: januari

När jag sammanställer de bästa böckerna i slutet av december, inser jag ofta att jag minns alldeles för lite av hur de böcker jag läste tidigt under året kändes. Jag kan läsa mina inlägg och se de betyg jag satt, men just den där känslan, den omedelbara som en riktigt bra bok ger, den är ofta försvunnen. Kanske blir det då så att det är de bäcker jga läst senast och inte de som faktiskt är bäst, som hamnar på topplistan vid årets slut.

För några år sedan körde jag en mello-variant, där jag valde ut månadens bästa till en final och ibland några till andra chansen. Jag kallade den lite ödmjukt för ”Den perfekta topplistan”. Problemet med det var att jag ibland läste väldigt få och ibland väldigt många böcker. Att bli bäst av fyra lästa är helt enkelt lättare än att bli bäst bland femton. Någon liknande variant får det ändå bli i år. Målet är att välja en bok varje månad, men om jag läst riktigt många kan jag får välja två. Några älsklingar måste ändå dödas om jag ska lyckas med en 10-i-topp, som jag faktiskt gjorde förra året.

Januari var en riktigt bra läsmånad. Faktiskt hann jag läsa tolv böcker, trots att jag allt som oftast somnade under läsningen. För hjälp vilken trött månad det här har varit!

De här böckerna läste jag i januari:

Där gryningen dröjer, Anna Lihammer

All I ever wanted, Lucy Dillon

De behövande, Helena von Zweigbergk

God Jul, Jonas Karlsson

Hustrun, Meg Wolitzer

Min bror monstret, Mårten Sandén

Ibland mår jag inte så bra, Therese Lindgren

Det är Lotta, förstås!, Merri Vik

Ja, se Lotta, Merri Vik

Vi är en, Sarah Crossan

Truly Madly Guilty, Liane Moriarty

På andra sidan väggen, Shari Lapena

 

På svenska: 10

På engelska: 2

Romaner: 5

Ungdomsböcker: 4

Spänning: 2

Sakprosa: 1

Omläsning: 3

Sverige: 7

Australien: 1

Canada: 1

Irland: 1

Storbritannien: 1

USA: 1

 

Och vilken bok är då månadens bästa? Det var ett tufft val mellan Hustrun av Meg Wolitzer och Vi är en av Sarah Crossan, men den senare är lite vassare och väckte helt klart mer känslor.

Månadens bästa i januari är alltså fina Vi är en av Sarah Crossan.

Vilken var den bästa boken du läste i januari?

10 reaktioner på ”Månadens bästa: januari”

 1. Min bästa i januari var Det sjunde mötet av Herbjörg Wassmo, en gammal bok som en vän tipsade mig att köpa på Erikshjälpen. Men Stanna av Flora Wiström, Slutet på världen som vi känner den av Erlend Loe och Sophies historia av Jojo Moyes var också väldigt bra…

 2. Det är hela tre böcker som hamnade på min ”bästa”-lista i januari. ”En nästan sann historia” av Mattias Edvardsson, ”Vända hem” av Yaa Gyasi och ”Ordbrodösen” av Anna Arvidsson.
  Bra läsmånad!

  1. En nästan sann historia gillade jag skarpt. De andra två ligger i pipeline. Kanske hinns de med i helgen. 😉 Mvh Tidsoptimisten

 3. Har tre favoriter från januari: Tio över ett av Ann-Helen Laestadius, Oktober är den kallaste månaden av Christoffer Carlsson och Den sårade divan av Karin Johannissson.

  Har inte läst Vi är en, men har läst Hustrun och den gillade jag skarpt.
  //Linn

  1. Då ska jag testa den. Har börjat med flera andra böcker av henne och haft väldigt svårt för stilen. Vill ändå ge henne en chans till.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: