Det här är mitt 70-tal

Den här veckan har det varit fokus på 70-talet på Kulturkollo och här kommer några av mina minnen från detta årtionde.

Jag föddes 1974. Året då ABBA vann Eurovision i Brighton, Björn Borg sin första Grand Slam och Ingemar Stenmark sin första världscupstävling. Dagens innan jag föddes inleddes en militärcup i Portugal och senare samma år tvingades president Nixon avgå efter Watergateskandalen.

Så vad minns jag av 70-talet? Inga av händelserna ovan helt klart och med tanke på att jag inte ens hann börja skolan innan 80-talet inleddes, handlar mina minnen främst om barnprogram, barnböcker och annat som barn tycker om.

Fem myror är fler än fyra elefanter hade premiär 1973, men då såg jag den självklart inte. Kanske gjorde jag det 1977. Det borde jag ha gjort, då bokstäver verkligen var min grej. Jag lärde mig läsa väldigt tidigt, när jag var fyra eller fem, beroende på vad man menar med läsa. Sedan dess har jag läst mig igenom livet, mer frenetiskt då än nu. Måns och Mari från vår till vinter läste jag hur många gånger som helst. Jag absolut älskade den.

Drutten och Jena var också favoriter, eller Dutten och kokkodilen, som jag kallade dem. John Blund tyckte jag också om. Mycket östeuropainfluenser alltså. Lite typiskt för 70-talet helt klart.

1978 föddes min syster. Henne hade jag längtat efter. Några månader tidigare hade vi flyttat till ett nytt radhus med en massa blommiga tapeter. De i mitt rum var blå. I tapetaffären träffade jag min bästa vän, som skulle flytta in i radhuset mitt emot oss. Jag skulle snart fylla fyra och hade redan bestämt vem jag skulle gifta mig med.

Musik då? Inte mycket 70-tal, mer än ABBA då. Mina föräldrar körde 60-tal och själv började jag lyssna på musik på riktigt först på 80-talet. Min första, egna skiva var ABBAS Super Trouper och den släpptes 1980. Mitt 70-tal var visserligen fyllt av Bosse Larsson, jag älskade såväl Nygammalt som Allsång på Skansen. Jag minns hur jag och farmor satt och sjöng med våra allsångshäften i högsta hugg. Drotting Silvia var en annan idol och en sommar åt jag en massa persilvia till hennes ära.

Annars minns jag mest goda glassar, fanta i glasstövel (drucken i Italien), klänningar med volanger som Madicken och hårda paket med böcker i.

Hur var ditt 70-tal?

 

 

 

3 reaktioner på ”Det här är mitt 70-tal”

  1. Drutten och Jena 🙂 Jag tror jag egentligen var för gammal för både dem och Fem myror är fler än fyra elefanter, men jag brydde mig förmodligen inte om det 🙂

  2. Ja! Jag är också född -74 och gillade Måns och Marie. Jag lärde mig bokstäverna när Fem myror var julkalender -77.

    1. Köpte ett ex av Måns och Mari på bokrea för många år sedan och läste den med barnen. De gillade också! En hel del vänstertankar …

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: