En favoritbok som barn

beckman-kaj-mans-och-mari-om-varen

Jag läste massor redan som barn, löjligt mycket faktiskt, så det är svårt att välja en favorit. En bok som jag fortfarande läser ibland med grabbarna O och som vi gillar alla tre är Måns och Mari från vår till vinter av Kaj Beckman. En riktig 70-talsklassiker som gavs ut i en samlingsvolym 1979, men gavs ut igen 2009 och nu säljs igen som fyra separata böcker.

Jag hade inget eget exemplar boken när jag var liten. Istället läste jag den flera gånger i veckan hos min kompis Jonas, där jag också var dagbarn. Jag kan inte varit gammal, kanske fyra eller möjligen fem, för han som är ett år äldre hade ännu inte börjar lekis. Senare fick jag ett eget exemplar som nu är försvunnet, men på en bokrea några år innan jag fick barn köpte jag ett nytt exemplar.

Bilderna är otroligt vackra och innehållet med alla tänkbara svenska högtider och traditioner håller fortfarande. Jag använde delar av texten med mina elever på språkintroduktion.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: