Att välja e-bokstjänst

Jag har haft Storytel i drygt ett år nu och ljudboksutbudet är riktigt bra. Problemet är bara att jag inte lyssnar på ljudböcker och därför inte alls är intresserad av alla exklusiva sådana som finns att tillgå. Jag läser däremot e-böcker och där är utbudet ganska mediokert. Jag bestämde mig därför för att prova BookBeat och tänkte nu försöka utvärdera de två tjänsterna och bestämma vilken jag ska behålla. Priset är detsamma, 169 kronor/månad.

Det här är ingen vetenskaplig jämförelse, utan en helt känslomässigt sådan. Jag har inte gått igenom precis alla titlar och kontrollräknat vilken leverantör som är bäst. Efter att ha sökt på båda ställen och fyllt min bokhylla kan jag dock konstatera att det finns bra böcker både på Storytel och BookBeat, men det senare har fler böcker jag verkligen vill läsa. Jag hade bara önskat att böcker från Sekwa och ETTA fanns där, vilket det gör på Storytel. En annan sak som har betydelse är att Storytel köpt Norstedts och säkert kommer att inkludera deras böcker i sitt utbud. Då får de den kvalitetslitteratur som nu saknas lite bland e-böckerna. Just nu finns de bästa böckerna hos BookBeat.

Egentligen borde alltså valet vara självklart, men det är inte så enkelt. Det finns nämligen några irriterande brister hos BookBeat. E-boksläsaren är inte bra. Det går inte att göra bokmärken och spara kommentarer, något som jag använder mycket, då jag skriver om böckerna jag läser. Det går inte heller att se sidnummer, utan bara hur många procent av boken som är läst. Dessutom är det svårare att hitta böcker på BookBeat. Storytels app är alltså helt klart bättre.

Det finns ju också ett tredje alternativ, Nextory, som jag ännu inte testat. Eller, det har jag faktiskt, i typ fem minuter innan jag helt dissade deras e-boksläsare. Det var ett tag sedan dock. Ett lite annat utbud, men ska man som läsare få tillgång till nyheter kostar det 199 kronor. Jag hittar en del böcker som jag vill läsa, men känner spontant att jag inte kommer att pröva. Dyrare är ingen hit. Kanske ska jag helt strunta i betaltjänsterna och förlita mig på bibliotekens e-bokslån via e-lib. Där finns faktiskt en hel del titlar, men det är ett rätt så irriterande i-landsproblem att böckerna försvinner efter en knapp månad.

Jag ger det några veckor till, men snart måste jag bestämma mig för en e-bokstjänst. Det blir onödigt dyrt annars. Jag ska låta barnen botanisera också innan jag bestämmer mig. Vad tycker du att jag ska välja?

 

7 reaktioner på ”Att välja e-bokstjänst”

  1. Jag har Nextory nu (fick prova en månad gratis) men tycker de har dåligt utbud, du kan inte switcha mellan E- och ljudbok smidigt och jag tycker inte den vore värd pengarna. Storyteller tycker jag är bra, Bookbeat har jag inte testat.

    1. Just att varva att läsa och lyssna är bra! Bonnierförlagen och N&K har nya böcker på Bookbeat, men saknar som sagt Sekwa.

  2. Jag testar också BookBeat för tillfället och gillar inte helt eboksläsaren. Sidorna ”hoppar” då man bläddrar och jag skulle också gärna göra understräckningar och kommentarer. Fick tre månaders provperiod vilket var generöst tycker jag! Nextory har jag lite testat, att lyssna, men somnar bara om jag sitter stilla och lyssnar. Fungerar inte alls i bussen alltså 🙂

    1. Är också väldigt dålig på att lyssna, men gillar funktionen att både kunna läsa och lyssna på en bok. Tror att BookBeat behöver förbättra sin e-boksläsare om de ska nå de kunder som väljer abonnemang för att läsa, inte för att lyssna.

  3. Jag har alla tre och kan helt enkelt inte välja. Det får vara värt de där pengarna, för jag använder alla tre och gillar dem på olika vis.

    Nextory är egentligen bäst för e-böcker, läsaren är bra – men när jag läser på plattan hoppar den över sidor så jag får starta om. Det är löjligt irriterande. Storytel passar mig bäst för ljudböcker eftersom jag kan höja farten, men BookBeat är inte heller så dum. Äh, jag kör på alla tre tills jag tycker att kostnaden blir för stor… det där med böcker är ju trots allt min största hobby! <3

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: