En dansk lista

Nu har Kulturkollo börjat med temaveckor igen efter sommarlovet och först ut är en vecka om Danmark. Veckans utmaning består av fyra punkter och något fler än fyra tips blir det från mig. Det där med att begränsa sig är inte riktigt min grej.

 

Min bästa danska författare/bok

Jag tycker verkligen om Alfabet av danska poeten Inger Christensen. Hon är verkligen helt fantastisk! Läs mer om henne i mitt julkalenderinlägg.

En bra dansk bok jag läste ganska nyss är Du försvinner av Christian Jungersen. Då sa jag att jag skulle läsa mer av honom, men det har ännu inte blivit av. Jag vill dock det fortfarande.

 

Min bästa danska film

Som alltid när det gäller film är mina favoriter hopplöst daterade. Jag är svag för Mads Mikkelsen och första filmen jag såg med honom var superläskiga Pusher. Det var på en filmfestival i Göteborg och jag var hyfsat rädd under promenaden hem över Masthuggsberget till Majorna sent på kvällen. Den sitter kvar fortfarande, men jag har faktiskt inte vågat se fortsättningsfilmerna.

Regissören Susanne Bier är annars en favorit som gjort många bra filmer. Även där dyker Mikkelsen ofta upp.

 

Min bästa danska TV-serie

Jag har faktiskt inte sett Bron, det borde jag självklart göra. Mina favoriter är gamla som gatan även när det gäller tv-serier. Det går nämligen inte att bortse från fantastiska Matador, som sändes första gången med början 1978. Jag skulle verkligen vilja se om den.

Lite färskare är Nikolaj och Julie om sex vänner med fina skådespelare. Jag är helt klart mer förtjust i dramaserier än actionserier.

 

Mitt bästa danska kulturtips

Bäst vet jag inte, men jag är uppvuxen med Kim Larsen och Gasolin’ och vill ändå nämna dem. Det här är en av mina favoriter:

9 reaktioner på ”En dansk lista”

  1. Inger Christensen är riktigt bra. Kanske är dags att pröva på henne på danska igen. Jag har läst henne på originalspråket en gång tidigare men det var lite svårt. Skam den som ger sig.

    1. Ger mig på norska och danska med jämna mellanrum, men får alltid ge upp. Danska brukar visserligen vara lite lättare än norska, men lyrik är svårt.

  2. Ja Susanne Bier är en favorit även hos mig. Och jag tänkte också på Gasolin innan jag bestämde mig för danskt smörrebröd istället :-).

  3. Jakten med Mads Mikkelsen är väldigt bra också. Bier är oerhört skicklig på att göra filmer som berör.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: