När den du älskar försvinner

13054469_O_1

Under en semester blir Mias man Fredrik mer och mer märklig. Han kör vårdslöst och tar risker som han tidigare inte tagit. När han kollapsar kommer det egentligen inte som en överraskning, men när orsakerna avslöjas faller allt samman. Fredrik har en hjärntumör och måste opereras. Att han är samme man efter operationen som han var innan är inte troligt.

Fredrik, som är en uppskattad rektor, förvandlas till en märklig kombination av barn och vuxen. Ofta håller han sig lugn, men ibland blir han våldsam. Mia känner inte igen honom och hon tycker att det är svårt, för att inte säga omöjligt, att fortsätta älska honom. Tonårssonen Niklas har också svårt att hantera sin numera gränslösa far, men verkar finna sig tillrätta efter hand.

Du försvinner är mitt första möte med Christian Jungersen och jag är mäkta imponerad. Hans sätt att beskriva en kvinnas känslor är ovanligt och jag kommer på mig själv med att flera gånger förvånas över att det verkligen är en man som skriver. Fördomsfullt av mig möjligen, men jag har sällan läst en så bra kvinnoskildring skriven av en man.

Det är också intressant att Jungersen låter oss följa med i Mias jakt efter svar. Vetenskapliga artiklar om hjärnan bryter in i det skönlitterära och det är ett intressant grepp. Mest grips jag dock av Mias försök att leva sitt gamla liv i en ny version, speciellt när det avslöjas att Fredrik gjort en hel del dumt under sin sjukdomstid. Hon grubblar också en hel del över den make han varit de senaste åren, en mycket trevligare version av sig själv. Var det en medveten ansträngning, eller hjärntumören som orsakade förändringen?

Jag fascineras av berättelsen om Mia, Fredrik och Niklas. Den är oförutsägbar, gripande och intressant. Twisten i slutet är desssutom riktigt cool och vägen ditt även den överraskande på många sätt. Jag vill absolut läsa mer av Jungersen.

 

2 reaktioner på ”När den du älskar försvinner”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: