Välkommen in i en okänd värld

41nRjQg+quL._SX322_BO1,204,203,200_CRG-FINAL

Av en slump hittade jag Kevin Kwans Crazy Rich Asians på en lista med tips på strandläsning. Det är jag glad över, då det är en av de mest underhållande böcker jag läst på länge. Historien börjar med att Nick, historieprofessor i USA, men också otroligt rik arvtagare från Singapore, bjuder med sin flickvän att hälsa på familjen och gå på bäste vännens bröllop. Rachel, som flickvännen heter, har ingen aning om vad det är för familj Nick tillhör. Hon har träffat hans kusin Astrid och visst har hon förstått att kusinen har en del pengar, men inte mer.

Rachel heter Chu i efternamn och har uppfostrats i USA av sin ensamstående mor. Hon och Nick är båda akademiker och lever ett förhållandevis enkelt liv. För henne är han Nick Young, läraren, men i Singapore är han någon helt annan. Han tillhör familjen Young, vansinnigt rika och lika hemlighetsfulla. Redan då de flyger till Singapore i första klass börjar Rachel inse att hon inte vet allt om sin pojkvän. Världen hon och vi läsare kliver in i är helt absurd. Det visar sig att bröllopet det ska gå på är årets societetshändelse och såväl möhippa som svensexa är något utöver det vanliga. Över gränsen till det absurda i många fall ska sägas.

Jag är egentligen inget fan av böcker där pengarna flödar och märkesnamn droppas till höger och vänster, men Crazy Rich Asians är mer än så. Det handlar om status, fördomar, familjekriser och karaktärerna är intressanta att följa. Mest tycker jag om kusin Astrid, som försöker leva ett nedtonat liv för att hennes make av folket inte ska få mindervärdeskomplex. Det får han ändå ska det visa sig.

Rachel har det inte lätt i Singapore. Alla i Nicks familj och även de som tillhör landets societet, är helt säkra på att hon är tillsammans med Nick bara för pengarna. De flesta av hans vänner och bekanta är riktigt otrevliga, men värst är kanske hans mamma. Hon hyr en privatdetektiv för att försöka gräva fram allt hon kan om Rachel. Hon får reda på att hon inte är en ABC (American Born Chinese) utan en Mainland Chinese, vilket har riktigt låg status. Hur kan en av Singapores mest eftertraktade ungkarlar ens komma på tanken att gifta sig med en sådan?

Crazy Rich Asians är den första boken i en planerad triologi. Självklart vad jag tvungen att direkt börja läsa bok två, som heter China Rich Girlfriend. När boken börjar är Rachel och Nick tillbaka i USA och han har brutit med sin familj. Den enda som han fortfarande har kontakt med är Astrid, som tar stor plats i denna andra bok. Hennes man lyckas med sitt företag och tjänar helt plötsligt en massa pengar. De är mer jämlika rent ekonomiskt, men allt blir självklart inte okomplicerat för det. Vi får också veta en hel del om Rachels far, sådant som Nicks mamma fått reda på av privatdetektiven, som förändrar livet för alla inblandade.

Kevin Kwans böcker är som Downton Abbey, fast i nutida Asien. Mycket underhållande, ibland lite väl galet, men aldrig tråkigt. Tredje delen Rich People Problems kommer ut 2017 och jag kommer utan tvekan att läsa den. Tydligen ska Crazy Rich Asians bli film. Det kan bli hur bra som helst.

 

Rulla till toppen
%d