Not the Booker Prize’s Very Long List

Jag ska erkänna att min sommarläsning varit ovanligt lättsmält och trots detta har jag läst mindre än vanligt. Jag hoppas på en bättre läshöst och då är det alltid kul att botanisera bland diverse listor och diverse bokpriser för att hitta guldkornen. Förra veckan presenterade Man Booker Prize sin långa lista för 2016 och nu har The Guardian satt ihop en alternativ lista med böcker de menar är bättre. En ”very long list” för ”Not the Booker Prize” och ja, den är verkligen lång. Över 100 titlar finns representerade och läsarna uppmanas att rösta på sin favorit.

Visst är det lättare att verkligen få med guldkornen när listan innehåller hur många böcker som helst, men visst finns det en poäng i att de stora prisernas nomineringslistor väldigt sällan är speciellt breda. Det finns en viss sorts böcker som alltid återfinns på dessa listor och ibland blir det nästan lite skrattretande.

Så här skriver Sam Jordison om Man Booker Prizes långa lista:

[…] I always feel that its longlist is just as notable for its omissions as the books that are chosen. This year was no exception. A few good books sometimes sneak on there – but dozens more don’t make it.

 

Och visst är det så att alla böcker inte finns med på listan, det hade nästan varit löjligt. Jag gillar på ett sätt de lite snobbiga litteraturprislistorna, men jag skulle verkligen önska att de inte vore fullt så homogena som de nästan alltid är. Egentligen är de ganska homogena oavsett pris, även i ett mer folkligt pris som Årets Bok vänder sig till en speciell publik. Där handlar det mer om popularitet än något annat. Jag skulle dock hävda att god kvalitet och goda försäljningssiffror inte alltid hör ihop, inte heller är krigsskildringar av medelålders män heller automatiskt av hög kvalitet.

Kika gärna in här för att se det oändliga listan. Kanske hittar du några favoriter. Själv blev jag mest matt av mängden titlar och ganska glad trots allt över att Man Booker Prize nöjde sig med 13. Det verkar dock som om även Not the Booker Prize kommer att presentera en kortare lista. Det kan bli spännande. Förra årets vinnare Fishnet av Kirstin Innes är helt okänd för mig.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: