Man Booker Prize Long List

Idag presenterades Man Booker Prize långa lista bestående av tretton titlar av engelskspråkiga författare. Sex böcker är skrivna av kvinnor, sju av män. Bland gamla bekantar märks J M Coetzee, som redan fått priset två gånger.

Titlarna på långa listan är:

The Sellout av Paul Beatty, USA. Låter inte riktigt som min typ av bok. Jag läste hans Svart harakiri för många år sedan, men har inte läst något sedan dess.

The Schooldays of Jesus av J M Coetzee, Sydafrika. En författare som jag läst två böcker av, Onåd och Ungdomsår. Båda var riktigt bra. Just den här boken låter dock lite märklig.

Serious Sweet av A.L. Kennedy, Storbritannien. En författare jag ännu inte läst något av, men det här låter definitivt som en bok för mig. Trasiga figurer och ett oväntat förhållande i en bok skriven av en ståuppare.

Hot milk av Deborah Levy, Storbritannien. Jag ville verkligen läsa hennes förra bok Swimming home, men har inte fått tummen ur. Även Hot milk låter bra om än lite väl tung.

His bloody project av Graeme Macrae Burnet, Storbritannien. Historisk roman om en mördare och en rättegång. Kan vara något.

The North Water av Ian McGuire, Storbritannien. Handlar om någon slags upptäcksresa och verkar absolut inte vara någon bok för mig. Det låter dock som en tillräckligt udda historia för att vinna priset.

Hystopia av David Means, USA. En bok om en bok om Vietnamn, fast också om nutida krig. Låter mycket märklig. Romandebut av författare till flera novellsamlingar.

The Many av Will Menmuir, Storbritannien. Handlar om en man som renoverar ett övergivet hus mitt ute i ingenstans. Skulle kunna vara något om stämningen är den rätta.

Eileen av Ottessa Moshfegh, USA. Verkar vara en riktigt mörk historia om Eileen som arbetar på ett fängelse för pojkar. Den sägs ha en ”Hitchkockian-twist” och det låter onekligen spännande.

Work like any other av Virginia Reeves, USA. Elektriker blir bonde, fixar med el olagligt och hamnar i fängelse. Ungefär så. Låter liten som en typisk amerikansk småstadsskildring med twist.

My name is Lucy Barton av Elizabeth Strout, USA. Fick Pulitzerpriset för Olive Kitteridge, som blivit tv-serie på HBO. Det låter lite som Virginia Woolf med en liten händelse som leder till något stort.

All that man is, David Szalay, Storbritannien. Verkar vara en intressant bok om nio män i Prag. Szalay fanns med på Grantas lista från 2013 med 20 författare under 40.

Do not say we have nothing av Madeleine Thien, Kanada. Handlar om en mor och en dotter som låter en kinesisk flykting bo hos dem. Boken utspelar sig 1991, men mycket verkar handla om att Ai-Ming berättar sin historia. Låter lite som en bok Sekwa skulle ge ut.

Den korta listan presenteras 13 september och brukar innehålla sex titlar. Jag vill helst läsa böckerna av Ottessa Moshfegh, Deborah Levy, Elizabeth Strout, David Szalay, Madeleine Thien och A.L Kennedy. Av dem kan jag tänka mig att Strout, Szalay och Thien tar plats på den korta listan tillsammans med J M Coetzee, Ian McGuire och Will Menmuir. Även om de nominerade är ungefär lika många män och kvinnor, brukar det vara flest män på de korta listorna. Speciellt med tanke på att juryn består av fler män än kvinnor.

 

5 reaktioner på ”Man Booker Prize Long List”

  1. Coetzee känns ju förstås igen men resten är för mig helt okända. Din lilla beskrivning av dem väcker dock intresse för flera av dem. Men när hinna???

  2. Jag brukar alltid bli så sugen på att läsa något från listan men i år kändes det inte alls så. Ganska ljummet intresse från mig och jag kastar mig inte på köpknappen på amazon.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: