Jag bad om klassikertips. Ni kan inte ana vilka titlarna är…

Kanon har varit ett hett ämne det senaste på Twitter, i alla fall lärartwitter och jag bad om tips på klassiker och lovade läsa första olästa titel.

Dessa böcker fick jag tips om (få överraskningar ska erkännas) så jo, ni hade nog kunnat ana. Många bra böcker, men mina farhågor verkar stämma. Det är män från väst som dominerar:

Röda rummet av August Strindberg, som jag läst två gånger faktiskt, men inte gillar riktigt.

Fröken Julie av August Strindberg, är däremot en favorit.

Främlingen av Albert Camus, läst och gillade sådär, men många elever uppskattar den mycket.

Pärlan av John Steinbeck, läst och uppskattat.

Utvandrarna av Vilhelm Moberg, läst flera gånger och tyckt mycket om.

Flickan i frack av Hjalmar Bergman, läst för länge sedan och tror jag tyckte om den.

Historietter av Hjalmar Söderberg, en favoritförfattare.

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg, läsvärd, brukar funka bra.

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg, en favoritbok, aktuell igen iom filmatisering.

Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf, läste på universitetet och älskade.

Kejsaren av Portugallien av Selma Lagerlöf, helt okej, men ingen favorit.

Jerusalem av Selma Lagerlöf, den första olästa bland tipsen. Får läsa den då!

Jakob fatalisten av Denis Dierot, oläst och tämligen okänd för mig ska erkännas.

Bonjour Tristesse av Françoise Sagan, tillhör avdelningen olästa klassiker jag absolut vill läsa

Dvärgen av Per Lagerkvist, ska erkänna att jag gav upp den, får göra ett nytt försök.

Barabbas av Per Lagerkvist. Den har jag också påbörjat och gett upp. Är inte riktigt kompis med Lagerkvist.
Singoalla av Viktor Rydberg, inte heller läst.

Brighton Rock av Graham Green. Inte läst den, men tyckte om Den tredje mannen.

Förvandlingen av Franz Kafka. En riktigt klassiker, som brukar vara uppskattad.

Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde. Bra och tänkvärd bok.

Lyrik av Erik Johan Stagnelius och John Donne.

 

Vilka titlar ska en kanon innehålla? Vad är egentligen sådan litteratur som alla borde känna till? Det här är en lista med böcker som i många fall är bra och dessutom redan finns på någon slags inofficiell kanoniserad lista bland lärare. Jag saknar en del och det är inte konstigt, då dessa titlar samlades ihop främst på twitter under ett fåtal timmar. Det säger dock en del om de böcker som många spontant anser vara läsvärda. När spontaniteten får råda blir det ofta böcker av män från väst, skrivna någonstans i slutet på 1800-talet eller början av 1900-talet. Om en kanon ska utarbetas är det möjligt att många av dessa titlar tar plats, men jag anser att det är av stor vikt att också se över mångfalden. Vi kommer aldrig att komma ifrån att litteraturhistorien är full av män, men de kvinnor som faktiskt också tagit plats borde verkligen finnas med. Om inte vill jag inte ha någon kanon.

10 reaktioner på ”Jag bad om klassikertips. Ni kan inte ana vilka titlarna är…”

 1. Jerusalem är Selmas bästa, tycker jag. Men liksom allt av Lagerkvist handlar den en del om religiösa grubblerier. Jag tycker ju att Barabbas är världens bästa bok, alla kategorier. Diderot får jag också bekanta mig med. Shelleys Frankenstein skulle jag tipsa om att läsa tillsammans med elever.

  1. Vi började planera ett läsprojekt om vetenskap och etik, där Frankenstein ska ingå. Får se i höst var det landar.

  2. Jag vet att du brukar framhålla Barabbas och ska verkligen försöka mig på den igen. Just religiösa grubblerier ligger ganska långt från mig och kanske är det därför jag inte fastnar.

 2. Har aldrig hatat en bok så mycket som Pärlan, vilken jag aldrig avslutade. Självklart ska en kanon vara jämställd. Mycket skrivet runt förra sekelskiftet är väldigt bra.

 3. Från min egen gymnasietid minns jag bäst av alla Alberte och Jacob av Cora Sandels, sedan i vilket sammanhang vi diskuterade den eller vilka andra böcker eller texter vi läste runt den minns jag inte. På 80-talet när jag gick på gymnasiet så förväntades man läsa och redovisa en mängd titlar som man fick välja från en lista och den mesta läsningen försigick på fritiden. Jag läste väldigt mycket men jag vet inte om det egentligen gav särskilt mycket (mer än möjligen en liten hum om handlingen) eftersom läsningen inte sattes i sammanhang eller diskuterades tillsammans.

 4. Jag har dessvärre inte hängt med i den här diskussionen om en kanon, men en bok (eller serie av böcker) som jag fullkomligt älskade på högstadiet, och som jag fortfarande har väldigt starka minnen och känslor för, är Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset.

 5. Vad hände med Woolf, Austen, Benedictsson, Martinson, Shelley, Alcott, Brontë-systrarna? Det är synd att Almqvists Det går an är svår, språkligt, för en del elever, annars brukar de älska den. Hemingway likaså, i alla fall hans kortare verk och noveller. Möss och människor som mina elever älskar när vi läser den. Jag saknar också Morrison som nog är en smaksak att välja. Eller varför inte Stephen King?

  Det gör mig skeptisk till en lista. Hellre en kanon som är rådgivande i så fall.

  1. Böcker ihopsamlade under några timmar, ofta en eller ett par titlar från varje person. Då blev det de här titlarna.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: