Veckans ord på E: Mina svar

E

Så här mitt i vårterminens slutspurt är lärare inte direkt på topp. Jag håller dock ut några veckor till innan ordalfabetet tar sommarlov. Här är mina titlar och författare som jag förknippar med veckans ord.

Jag försöker slumpa fram ord så mycket det går och just elefant kändes väl inte direkt som det enklaste. Jag spånade dock vidare och tänkte på uttrycket ”elefanten i rummet” och kom då att tänka på alla böcker om dysfunktionella familjer där tystnad råder. I Hausfrau talar ingen om elefanten som handlar om dottern. Jag vill inte avslöja för mycket, då spoilar jag en viktig del av boken. Varken Anna eller hennes man talar heller om den gigantiska elefant som deras misslyckade äktenskap är. Möjligen ser maken det inte som misslyckat, men Anna har helt klart en hel del att tala om.

Arkan Asaad är en författare som drivs av ett starkt engagemang för unga människors rätt att bestämma över sina liv. Han har skrivit den självbiografiska boken Stjärnlösa nätter om hur han blev bortgift med sin kusin i Kurdistan och reser land och rike runt och talar om den och sitt liv.

Envishet kan absolut bra. Lite absurt blir det dock då Anne på Grönkulla är vansinnigt sur på Gilbert i flera år för att han sagt något om hennes hår. Sedan slutar det med att de gifter sig, så någonstans upphörde helt klart i alla fall ilskan.

I Färjan av Mats Strandberg sprids en rejäl epidemi på en Finlandsfärja. Jag kommer aldrig att åka någon sådan, det är jag helt säker på. En riktigt läskig, välskriven och spännande bok.

I boken Kurt Cobain finns inte mer av Hanna Jedvik går huvudpersonerna (om jag inte minns fel) på estetiska programmet. I alla fall är musiken en viktig del av boken. De börjar 1992, då jag själv började trean. En bok som väcker nostalgi och som är fin trots svärta och sorg.

 

3 reaktioner på ”Veckans ord på E: Mina svar”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: