Min bästa Shakespeareupplevelse

I veckan ägnar vi oss åt William Shakespeare på Kulturkollo och självklart handlar veckans utmaning om just honom och hans verk. Jag vill ta er med på en resa ganska många år tillbaka i tiden till 1989 då Backa Teaters fantastiska lokal Bulten invigdes med en version av William Shakespeares En midsommarnattsdröm.

Visst hade jag sett teaterpjäser förr, men inte någon som grep mig så totalt. Vi gick hela klassen och många var berörda. Extra bra var det att några av skådespelarna kom till vår skola i samband med föreställningen. Det blev teater på riktigt. Att det var Shakespeare var kanske inte det jag tänkte mest på, men jag blev nyfiken på att se mer teater. Gärna på Backa Teater.

Fortfarande är En midsommarnattsdröm en av mina favoritpjäser av Shakespeare. Den har allt en komedi ska ha som kärlek, förvecklingar och ett gäng roliga bikaraktärer. Och så finns Puck och det var Anders Ekborgs tolkning av honom som grep tag i mig mest. Musiken gjorde sitt till. Musiken som jag minns som fantastisk.

Jag saknar Bulten som nu blivit Lek- och busland. Lokalen var mäktig och djupet i scenen saknar motstycke. Nya Backa Teater är fortfarande en riktigt bra teater med fina lokaler, men de tar inte andan ur mig som Bulten gjorde. När älvdrottningen Titania skred in långt inifrån scenrummet blev effekten riktigt cool.

I några dagar till kan du se föreställningen på Öppet arkiv. Jag vågar inte riktigt, men har kikat på några scener. Bra, men filmad teater är svår och det märks att föreställningen har några år på nacken, trots att den då var före sin tid.

En midsommarnattsdröm ja, här kommer en annan version:

 

 

9 reaktioner på ”Min bästa Shakespeareupplevelse”

  1. En midsommarnattsdröm är pjäsen jag sett flest gånger. Däremot såg jag en riktigt bra version av Trettondagsafton som var välgjord för några år sedan. Jag skulle vilja se någon av de jag sett i Stratford. Drömma går ju eller i New York – måste vara maffigt.

  2. Kan tänka mig att Anders Ekborg var fantastisk som Puck. Jag har inte sett En midsommarnattsdröm, men det är nog en av få pjäser av Shakespeare som jag skulle kunna tänka mig 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: