En man som heter Frank

var_fnk_12942

Vara Frank är Peo Bengtssons nya bok och den handlar, som titeln avslöjar, om en man som heter Frank. En man som jobbar som kock på Berns, har en dotter och en fru från Danmark som han fortfarande älskar.  En ganska vanlig man. Lite gnällig kanske, men ganska så älskansvärd.

Det bäst med Peo Bengtsson är att han skildrar ganska vanliga relationer, men med en ovanlig skärpa. Som läsare får du vara med när karaktärerna borras sönder och de största hemligheterna sipprar ut. Franks hemlighet heter Mårten. Han är en vän, men Frank känner hur andra känslor börjar växa i honom. När han är med Mårten vill han verkligen vara med honom helt och fullt. Har är förälskad och överraskad över sina känslor.

Kanske handlar det om att han och Vibeke inte längre har ett så nära förhållande och när hon blir erbjuden ett toppjobb i sin hemstad Köpenhamn är det som att något går sönder. Det är inte det att Frank inte unnar Vibeke ett nytt jobb, men han är inte redo att flytta. Samtidigt är han inte heller redo att offra äktenskapet med Vibeke. Att vara Frank är helt klart inte lätt.

Det finns något tafatt hos Frank som gör att jag tycker om honom, trots att han egentligen är väldigt egoistisk. Jag kan förstå hans kris, hans längtan efter något nytt, samtidigt som jag också förstår varför han klamrar sig fast vid det gamla. Peo Bengtsson lyckas balansera beskrivningen av sina karaktärer och låter dem alla målas i gråskalor, ingen är ond, men ingen är heller god. De är helt enkelt ganska vanliga människor.

Vara Frank är en bra, mänsklig och läsvärd bok.  De stora känslorna beskrivs på ett lågmält sätt och jag bryr mig om varje liten karaktär. En helt vanlig roman, som råkar vara ovanligt bra.

 

 

4 reaktioner på ”En man som heter Frank”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: