Små svarta lögner är inget för mig

bolton_sma_svarta_logner_omslag_inb

Jag har läst många böcker av Sharon Bolton och tyckt mycket om dem alla. Vissa har till och med varit fantastiska. Självklart var jag därför tvungen att läsa senaste boken Små svarta lögner och hjälp vad besviken jag blev. Nu ska jag erkänna att boken blivit lite misshandlad. Jag har kämpat med den under flera månader och behövde därför bläddra tillbaka ibland för att ha koll på vem som egentligen gjort vad. De olika berättarperspektiven, som hade kunnat göra berättelsen riktigt spännande, snurrar mest till det. Egentligen lyfter inte historien förrän den tredje och sista berättaren tar vid och då har mer än hälften av boken gått. I princip ingen annan författares bok hade blivit utläst om den inte gripit tag det minsta efter så många sidor.

Rent objektivt borde det här vara en bra bok. Huvudpersonen är sådär lite lagom trasig. Hon har varit med om en tragedi och förlorat i princip allt. Nu försvinner små pojkar och självklart är det lätt att tro att hon tagit dem för att återskapa sina egna, nu döda, söner. Sönerna som dog då väninnan glömde dra åt handbromsen och såg bilen och barnen rasa ner i havet.

Miljön är coola, karga Falklandsöarna, en avlägsen plats och ett begränsat antal misstänkta. Någon turistbåt finns i fjärran, men det är ändå öborna som är de som ses som troligare gärningsmän.

Författaren är dessutom en författare som brukar vara riktigt bra på att bygga upp stämningen, men den här gången blir det platt fall. Jag känner ingenting för karaktärerna och bryr mig därför inte riktigt om vad som hänt eller ens vad som händer. I slutet hettar det till lite, det ska jag erkänna, men ändå känner jag mig mest tom när Små svarta lögner äntligen är utläst.

Men som sagt, alla andra verkar älska. Jag kan ha missat något. Nu ser jag fram emot nästa bok om Lacey Flint istället, men den verkar dröja. Redan om några dagar släpps dock en ny e-novell med titeln Here Be Dragonsdär Mark Joesbury har huvudrollen. I juni kommer också boken Daisy in chains men den handlar tyvärr inte om varken Flint eller Joesbury.

2 reaktioner på ”Små svarta lögner är inget för mig”

  1. Jag håller med dig helt och hållet! Oj, vad besviken jag var när den var utläst. Jag fullkomligt älskar böckerna om Lacey Flint, och hade såklart skyhöga förväntningar på den här boken ?

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: