En utmaning om konflikter och kompromisser

Veckans tema på Kulturkollo är konflikter och kompromisser. Det höll på att inte bli någon tisdagsutmaning, då jag är mer än lovligt snurrig just nu och helt glömde bort att det faktiskt är jag som ansvarar för veckan. Det existerar få konflikter i min vardag, men däremot känns det som att jag behöver göra en hel del kompromisser för att få ihop min vardag. Det tar en del på krafterna.

Veckans utmaning handlar om att presentera kulturella verk som beskriver konflikter och kompromisser.

En av de böcker som tagit mycket av min tid och mina tankar den senaste tiden är Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad. Den lättlästa versionen har ganska nyss getts ut av Vilja förlag och jag har varit med och tagit fram en handledning för gemensam läsning av de två versionerna. En anledning till att det var extra roligt att göra det här arbetsmaterialet är att det är en så väldigt viktig bok. Fylld av konflikter och kompromisser. Det är lätt att se hur huvudpersonen Amàr blir ett offer för sin pappas rädsla för konflikter med släkten i Kurdistan, vilket leder till konflikter mellan far och son istället. Amàr pendlar mellan att kompromissa galet mycket och att vägra kompromissa alls. Han gifter sig med sin kusin som släkten vill, men vägrar ändå på många sätt vara gift.

En annan som kompromissar en massa när det kommer till äktenskap är Maj i Kristina Sandbergs böcker. Hon blir gravid och gifter sig därför med Tomas, en äldre man som hon inte alls verkar älska. Ännu mindre tycker hon om hans mor. Det är 30-tal och alternativ finns inte riktigt. Tänk vad många kompromisser som har gjorts för att undvika situationer som på pappret är hemskare än kompromissen, men som kanske egentligen inte alls är det.

Konflikterna är många och hemska i Sommarhuset av Anna Fredriksson. Att arv alltid ska leda till så himla mycket skit är riktigt illa. Tyvärr är det allt för vanligt och jag har på nära håll försökt hålla mig utanför flera konflikter av detta slag. Här bråkar syskonen Eva, Anders och Maja om ett sommarhus som modern lämnat efter sig och som tidigare endast använts av Eva. Det är också hon som alltid funnits där för modern. Betyder det att hon är värd huset, eller ska de dela lika. Det råder det delade meningar om.

 

 

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: