2015 enligt O

Gott nytt år denna skälvande sista timme av 2015. Välkommen till någon slags årssammanfattning, som sedan följs av en massa statistik och annat nörderi, innan det är dags för 2016 på riktigt.

Den 13:e januari fick vi tillgång till ett nytt hus och första månaden av året (och resten också egentligen) har vi bott i ett kaos. Visserligen är nedervåningen större än hela vårt förra hus, men övervåningen ännu inte färdig. Så här i början av 2016 ser vi ändå ljuset gällande just den delen av huset. Sedan ska en trädgård fixas i sommar och huset målas en gång till, så ja, vi har att göra. Trots att vårt nya boende är bättre på så många sätt, skrev jag ändå en (ett?) ode till vårt gamla hus.

I april åkte jag på Breakfast Bookclubs resa till Helsingfors och det var mitt första besök i vårt östra grannland. Mycket, mycket trevligt. I vår hänger jag på när samma bokklubb reser till Amsterdam. Det ser jag fram emot.

I juni var jag och maken i Berlin några dagar. Trevligt att få lite tid utan barnen. Sommaren ägnades sedan till stor del åt husmålning och altanbygge, men vi hann också med en skön semester i Spanien. I juli månad läste jag rekordmånga böcker och det var en välförtjänt paus.

Sommaren 2015 var den sommar då grabbarna O blev läsare på riktigt. Tyvärr var det ungefär samtidigt som de inte längre ville ha högläsning på kvällarna. Lite sorgligt. Däremot har vi börjat lyssna på ljudböcker i bilen, senast en bok om katter.

Katten Selma, en ullig och gullig sibirisk skogskatt, kom nämligen in i vårt liv i början av augusti och det har gjort oss mer oroliga, bundna och alldeles vansinnigt förälskade i denna egensinniga lilla dam, som aldrig kelar om hon inte känner för det själv.

Redan i början av året handlade nyhetsrapporteringen mycket om terrorism och jag läste Jonas Hassen Khemiris Jag ringer mina bröder med mina treor. Under året kom i princip allt att handla om terrorism och migration. Terror är det om muslimer utför dåden. När flyktingförläggningar bränns och en svensk ung man mördar oskyldiga på en skola kallas det något annat. Då är det olyckliga, ensamma galningar som spårar ur. Jag skrev ett inlägg om bränderna och det är ett av de viktigaste inlägg jag skrivit i år. Språket hos politiker och i media förändrades under 2015 och den här artikeln sätter (tyvärr) huvudet på spiken. Vårt språk har utvecklats och inte åt ett bra håll.

Läget i världen påverkade min vardag, då vi fick många fler elever än vanligt. Inte nog med att vi vid höstterminens start hade fler obehöriga elever än vi brukar ha på IM, så kom fler elever varje vecka som flytt kriget i sina hemländer. Nu ser det ut som att det också dyker upp några nya kollegor och det kan göra våren lite lugnare.

Kulturkollo höll jag i två bloggstafetter. En på kvinnodagen och en 12/12 som handlade om medmänsklighet. Det kändes fint. Vårt fina bloggkollektiv har förändrats lite under året, men jag är så innerligt glad över att få lära känna mina bloggkollegor mer. Vi har haft ett händelserikt år och under den mörka hösten har det ibland varit lite tungt att hålla igång två bloggar. Nu är jag dock taggad för ett nytt bloggår.

Roligast var kanske att vinna nygamla Massolit Book Blog Awards i två kategorier, som bästa bokblogg och som så Lotta som vann för bästa blogginlägg. Sedan fick vi möjlighet att få en lite mer spännande Bokmässa än vanligt, då vi fixade och donade i bokbloggarrummet och fick äran att intervjua flera författare. Även Stockholm Literature i oktober kändes lite extra festligt som kulturkollare. Några av oss hade dessutom en riktigt trevligt helt i Annas stuga på Tjörn i juni. I vår hoppas vi få till ett möte med alla medlemmar.

Under 2016 kommer flera läroböcker som jag jobbat med under året att komma ut. En är snart färdig och förväntas gå att köpa från Liber om bara några veckor. I vår kommer del tre av English from the beginning och fyran dyker upp i höst om allt går som planerat. Under hösten har jag också jobbat lite för Nypon— och Vilja förlag och resultaten av det syns snart. Med jobbet var jag också på Symposium 2015, en mycket intressant tvådagarskonferens kring ämnet svenska som andraspråk på olika nivåer. Där fick jag se mina böcker live. Det är alltid spännande.

Det har varit ett intensivt och händelserikt år. Ibland har det hänt lite väl mycket och ibland har jag känt att jag kanske behöver röra på mig och hitta nya utmaningar. Det är bara det där lilla problemet att dygnet bara har 24 timmar och en del av dem (många om man är jag) måste ägnas åt sömn.

Det finns ju en massa tester att göra på Facebook i dessa dagar och de menar att mitt motto för 2016 ska vara sanning, vilket jag inte är säker på att min omgivning skulle uppskatta. Testerna lovar också resor, löneförhöjning och ett nytt jobb. Vi får helt enkelt se!

Gott nytt år på er nu. Hoppas att 2016 blir ett riktigt bra sådant.

 

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: