Dagens projekt

 

IMG_2845-1.JPG

IMG_2847-1.JPG

Hyllorna ska fyllas av böcker och jag körde en ganska så spontan sortering. Genre, språk och känsla blev utgångspunkten, vilket resulterade i gubb- och tanthyllor, nobelprishyllor, favorithyllor, deckarhyllor, några hyllplan lyrik, andra med nyare ungdomsböcker och mina egna ungdomsfavoriter, en engelsk sektion och en förvisso översatt, men ändock fransk avdelning.

Det är kul att fixa med böcker och snart har jag fått upp de flesta. Har hittat en hel del pärlor, vissa olästa, som varit nedpackade ett tag. Nu ska jag bara skaka fram lite lästid.

Hur sorterar du dina böcker?

13 reaktioner på ”Dagens projekt”

 1. Åh vad jag önskar att jag kunde sortera böcker. Just nu har jag sådan hyllbrist att böckerna bara är intryckta där det finns plats.

 2. Jag sorterar lite olika, på känsla, efter färg, efter genre, efter författarens hemland… Ja, olika hyllor är olika sorterade och systemen är nog bara jag själv som förstår mig på 😉

 3. Vi har satt upp hyllor längst väggarna i vår gillestuga (som nu heter bibliograf) och där har jag all skönlitteratur (utom scifi och fantasy). I bokstavsordning på författarens efternamn. Men när vi fått upp alla hyllor ska mina favoriter, Ed McBain, Elisabeth George och alla böcker från Minotaur, få en egen hylla så jag snabbt hittar dem!

 4. Visst är det underbart att packa upp och sortera sina böcker 🙂 Jag sorterar lite efter inbunden/pocket, färg och genre. Det verkar kanske kaosartat för andra men för mig typiskt logiskt.

  1. Precis, tror inte någon annan kan se logiken, men det är ju mina böcker. I barnens bokhylla kan jag å andra sidan inte se någon som helst logik, men det kanske de kan … eller inte …

 5. Jag har sorterat efter både färg och författare tidigare men nu står de efter genrerna deckare, ungdomsböcker och romaner/övrig. Jag tycker att det är väldigt snyggt när det är sorterat efter färg men insåg då att jag ägde väldigt många svarta böcker.. just svart är ju inte så snyggt att färgkoordinera.

  1. Jag skulle gärna vilja ha böckerna färgsorterade, men jag är rädd att jag inte skulle hitta någonting då. Men snyggt är det.

 6. Så härligt det låter! Hemma hos mig är det så enkelt att jag knökar in titlarna där det finns plats. Så får jag ett ryck och samlar dem efter värdsdel – men det sk**er sig snabbt eftersom rotationen är hög. Jag sparar bara de böcker jag verkligen tänker läsa igen numer. Resten går till bokbyten, skänkes på jobb eller i trappuppgången.

 7. Vi senaste flytten fick jag ”hjälp” att packa i och ur flyttkartongerna så allt blev i en skön oreda. Tack vare det hittar jag nu böcker som jag inte visste att jag hade, då jag tidigare blivit hemmablind. Nu håller jag på att skapa ett system med böcker som jag tycker hör ihop och struntar helt i SAB-systemet som vi har på biblioteket (där jag jobbar) och blandar hej vilt mellan skön- och facklitteratur. Hemma tycker jag att det är självklart att ”Sofies värld” som är en ungdomsroman ska kunna få stå bredvid en faktabok om filosofi, såsom ”Egalias döttrar” vid genusvetenskapsböcker. Men så kan man ju inte göra på ett gemensamt bibliotek.

  1. Hjälp med bokhyllor är alltid dubbelt. Kul med dina blandexempel, låter helt logiskt med Sofies värld vid filosofibok.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: