Dagens dam i december del 21

Skärmklipp 2015-12-20 23.09.54

Det går liksom inte att lista betydelsefulla kvinnor utan att skriva om Simone de Beauvoir. Hennes Det andra könet är banbrytande och förordet till den kan vara en av de viktigaste texter jag läst. Så deprimerande dock att den kom ut 1949 och fortfarande är så aktuell.

För mig har det och är fortfarande viktigt att feminism ses som något mer än åsikter och känslor. Att systematisera och skapa förklaringsmodeller. Ojämlikhet handlar inte om slump, utan om strukturer och det förklarar Simone de Beauvoir på ett utmärkt sätt. Det handlar inte om att göra kvinnor till offer och män till skurkar, utan visa på traditioner och vanor som skapar ojämlika strukturer, vilka gör kvinnan till det andra könet.

De Beauvoir föddes i Paris 1909 och dog 1986. Då var jag ännu för ung för att ha hört talas om henne. Det gjorde jag först långt senare, faktiskt på universitetet då jag läste statskunskap och föreläsaren talade om en ideologi som verkade så himla vettig och först därefter sa att det var feminism hen talade om. Eller förresten, varför skriver jag hen. Föreläsaren var en hon och tyvärr är det ofta så när det kommer till feminism, som om det vire en angelägenhet för endast kvinnor att vi når jämställdhet.

Vilket mäktigt par de måste varit i den intellektuella världen, Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir. Jag önskar att jag visste mer om dem. Det var dock med Nils Algrens ring på sin finger som hon begravdes och det är om deras förhållande hon skriver i Mandarinerna, som anses vara en nyckelroman i hennes författarskap. En riktig tegelstan som jag ännu inte läst. Kanske ska jag istället ge mig på långnovellen Misstag i Moska, som Bucket List Books nyss gav ut.

 

 

 

2 reaktioner på ”Dagens dam i december del 21”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: