Dagens dam i december del 10

Skärmklipp 2015-12-06 21.34.09

Idag blir det en finlandssvensk gigant som hyllas, nämligen Märta Tikkanen. Tyvärr missade jag hennes oväntade besök i bokbloggarrummet på Bokmässan, men visst hade det varit coolt att få se henne ens en liten stund.

Jag upptäckte Märta Tikkanen då jag läste Århundradets kärlekssaga för knappt 20 år sedan. Diktromanen om den minst sagt stormiga kärleken mellan henne och Henrik Tikkanen, som om boken är sann, var både svartsjuk och alldeles för förtjust i alkohol.

Tikkanen har också skrivit den moderna klassikern Män kan inte våldtas, som utan tvekan är en viktig bok, trots att det inte är någon personlig favorit. Det är en bok som osar av ilska. Befogad sådan.

Märta Tikkanen föddes 1935 i Helsingfors och hette som flicka Cavonius. 1958-1963 var hon gift med Leif Ginman, som hon fick dottern Susanne med. Hon lämnade maken för Henrik Tikkanen och de gifte sig senare samma år och fick tre barn tillsammans.

Jag har mycket kvar att upptäcka gällande Märta Tikkanens författarskap och av Henrik Tikkanen har jag inte läst något. Inte heller har jag koll på hans konst. I det här kulturella paret befinner sig mannen i bakgrunden.

Har du läst något av Märta Tikkanen?

202-tikkanen-marta

Foto: Stefan Bremer

3 reaktioner på ”Dagens dam i december del 10”

  1. Jag har läst Män kan inte våldtas, och Århundradets kärlekssaga. Båda med mycket stor behållning.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: