En klassiker som osar av ilska

Tova Randers firar sin födelsedag med att gå på restaurang. Hon äter en god middag med endast sig själv som sällskap och efter middagen dansar hon. Med henne dansar en man och Tova följer med honom hem. I hans lägenhet blir hon sedan våldtagen.

Tova söker efter hämnd, men inte på något klassiskt sätt. Hennes önskan är att mannen ska uppleva samma förnedring som hon gjorde och därför är planen att våldta honom. Men hur våldtar man en man?

Män kan inte våldtas är en modern klassiker skriven av Märta Tikkanen och utgiven för första gången 1975. Jag kan förstå att de väckte debatt och tycker att många frågeställningar i boken är intressanta. Kan en man någonsin förstå eller ens leva sig in i den förnedring som en våldtäkt är för en kvinna? Troligen inte, då jag som kvinna också har svårt att på riktigt förstå det. Jag kan bara ana.

Trots detta kategoriseras den snarare som en bok jag är glad att jag läst, än en bok som jag tycker är fantastiskt bra. Intressant och fascinerande förvisso, men jag har svårt att engagera mig i Tovas öde. Hennes ilska är förståelig, men som karaktär är hon tyvärr ganska platt.

3 reaktioner på ”En klassiker som osar av ilska”

  1. Har varit intresserad av att läsa den här men läste en recension som totalt sågade boken och var inte riktigt lika sugen längre, men kanske borde läsa den ändå? Ämnet låter ju helt klart intressant!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: