Fly on the wall: How one girl saw everything

568570

Fly on the wall: How one girl saw everything är tredje boken jag läser av E. Lockhart i år och den av dem hon skrev först. Boken kom ut redan 2007 och är inte riktigt lika bra som We were liars eller Den ökända historien om Frankie Landau-Banks, men ändå en ganska charmig historia.

Huvudpersonen Gretchen Kaufman Yee går på konstskola, men lärarna är inte direkt imponerade av hennes ständiga superhjälteteckningar. Faktum är att ganska få är imponerade av Gretchen, snarare är hon något av en doldis. Någonstans önskar hon att hon var mer i händelsernas centrum och fick veta mer om vad som händer på skolan. I ett svagt (?) ögonblick önskar hon att hon vore en fluga på väggen i killarnas omklädningsrum och se, det är precis vad hon blir.

Gretchen i flugform får se och höra allt i omklädningsrummet. Hon får veta mer om många av killarna och inser att det finns några dolda drömprinsar där hon minst anat det. Hon får också reda på deras svagheter och vilka problem de brottas med. Ibland får hon både se och höra mer än hon egentligen skulle vilja.

Fly in the wall flirtar med Kafkas Förvandlingen, men konflikten mellan insekten och världen uteblir. Gretchen är en osynlig spion, en fluga på väggen och interagerar inte med någon. Det finns en feministisk ton, som är ännu starkare i Den ökända historien om Frankie Landau-Banks och det gillar jag skarpt. Ändå blir Fly in the wall inte mycket mer än en charmig och rolig historia, visserligen med visst djup, men mer underhållande än något annat. Å andra sidan är det inte fy skam.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: