4 x August

DfrTsO0n

Idag delades Augustpriset ut i fyra kategorier. Bästa svenska skönlitterära bok, fackbok och barn- och ungdomsbok och dessutom Lilla Augustpriset till någon som ännu inte blivit publicerad.

Lilla Augustpriset var det första att delas ut och tilldelades Rasmus Bjerkander för sin text ”Den på intet vis speciella”. Du kan läs den här.

Bästa barn- och ungdomsbok tilldelades för andra gången Jessica Schiefauer för sin fantastiska bok När hundarna kommer. Jag tycker mycket om den och har skrivit om den här. Idag har vi också en intervju med Jessica Schiefauer på Kulturkollo. Den hittar du här. Författaren kritiserade den allt för breda kategorin, med såväl fack- som skönlitteratur för alla från de minsta pekboksläsarna, till den mycket äldre publik som ungdomsböcker vänder sig till. Jag håller definitivt med henne.

Vinnare av kategorin årets bästa fackbok är Karin Bojs Min europeiska familj: De senaste 54 000 år sedan. Jag hade hoppats på Den sårade divan av Karin Johannisson, som är den jag är mest sugen på att läsa, men Bojs bok låter också intressant, om än utanför mitt omedelbara intresseområde.

Att Jonas Hassen Khemiri vann kategorin årets bästa skönlitterära bok var ingen överraskning. Dels är Det jag inte minns en fantastisk bok, men det är också så att Khemiri aldrig vunnit priset och visst är det knepigt att en av de mest begåvade författarna i vår tid inte gjort det? På Kulturkollo har vi konfererat kring boken. Du hittar inlägget här.

Fyra kategorier, varav två verkar räknas lite mer. Jag noterar till exempel att DN (lite symptomatiskt) fokuserar på pristagarna i kategorierna bästa skönlitterära bok och bästa fackbok, som dessutom återfinns i rubriken. Jag skulle dock vilja hävda att den som inte läser vinnaren i barn- och ungdomsbokskategorin missar ett riktigt guldkorn.

Stort grattis till de fyra vinnarna säger jag, trots att läslistan just blev längre.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: