En utmaning om tvåsamhet

Veckans tema på Kulturkollo har fått namnet ”Vi två” och handlar självklart om olika sorters par, alla inom den kulturella världen. Här är de par jag vill lyfta fram inom:

litteratur

Mio och Jum-Jum måste vara ett av de finaste par vänner som litteraturen bjuder på. Tänk att Bo Vilhelm Olsson bara är nio år då han försvinner. I Astrid Lindgrens värld finns många fina par och Emils speciella vänskap med drängen Alfred tillhör också de riktigt minnesvärda.

Många män och pojkar blir det, men jag måste också skriva om Jimmy Rabbitte Sr och Bimbo, vännerna som startade en snabbmatsbil i boken The Van av Roddy Doyle. Fantastisk bok och en lika fantastisk vänskapsskildring. Jag kan inte heller hoppa över Willie och Mister Tom i favoritboken Godnatt Mister Tom.

 

musik

Mauro Scocco och Johan Ekelund var Ratata och som jag älskade deras musik. Ett annat radarpar inom musikens värld är Björn och Benny, Ulveus och Andersson alltså. Men frågan är om Agneta och Frida inte var (är) ännu viktigare, om än inte lika breda i sitt musikutövande. Systrarna Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit är också ett grymt par.

 

film

Thelma och Louise är ett fantastiskt filmpar som måste vara med. En film som jag faktiskt känner för att se om. Jag undrar om den fortfarande håller?

Att Dödligt vapen inte håller är jag tämligen säker på, men radarparet Murtaugh och Riggs var väldans charmiga då det begav sig.

 

teater/opera

Jag tycker att Vladimir och Estragon i Samuel Becketts I väntan på Godot tillhör teatervärldens coolaste par.

sport

Gunde Svan och Thomas Wassberg var bittra fiender i skidspåren, men ändå ett radarpar på många sätt. Systrarna Jenny och Sanna Kallur, samt Venus och Serena Williams är också viktiga par inom idrotten.

Jag borde haft med tv och lägger därför till det. Allt för att få ta upp Carina Berg och Christine Meltzer, som jag bara älskar. Dessutom vill jag gärna lyfta Christina och Meredith i Grey’s Anatomy, som verkligen har en speciell vänskap.

4 reaktioner på ”En utmaning om tvåsamhet”

  1. Det var en stor variation av par. Nu kom jag på ett par jag gillar som jag borde haft med men men. Astrid är ju bra på fina par, udda eller inte. Jag tänker Jonatan och Skorpan, Birk och Ronja, Tjorven och Farbror Nilsson, och många fler.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: