Jag börjar om …

the-cast-of-downton-abbey1

När hjärnan inte riktigt fixar böcker, är det utmärkt med tv-serier och för att försöka minska separationsångesten som sista säsongen av Downton Abbey har jag börjat se om serien från början.

Ni kanske minns att de inledande avsnitten handlade om att arvtagarna till hela konkarongen dog på Titanic och lord Grantham kände inte för att bestrida testamentet, trots att hans barn inte ärvde något, utan istället kusinen Matthew Crawley. Nu i andra avsnittet dyker han och Isobel upp och jag hade glömt hur illa han tyckte om hela grejen med tjänstefolk och rikemansfasoner. Tyvärr gör hans aversion att han faktiskt framstår som ganska oskyldig. Hans behandling av Molesley är inte direkt trevlig. Efter Lord Granthams uppläxning blir det bättre-

Violet Crawley är om möjligt ännu mer världsfrånvänd än vanligt under de här första avsnitten och verkar helt ärligt inte veta vad veckoslut är. Alla dagar är väl lika för en rik lady kan tänkas. Isobel däremot gör sig oumbärlig redan i början, då hon söker jobb på det lilla sjukhuset. Däremot försöker hon bestämma över Dr Clarkson och baktalar honom inför familjen. Han verkar dock inte direkt bekymrad, även om Violet helt klart är det.

Mary då, som inte är direkt överväldigad över att såväl hennes mamma som hennes farmor vill att hon ska gifta sig med Matthew. Trevlig är inte direkt ordet som förknippas med henne så här i början, men hon är absolut inte dum. Historien hon drar om prinsessan och sjöodjuret är finurlig, men inte direkt subtil.

Jag hade faktiskt glömt riktigt hur illa de andra tyckte om Bates, även om jag minns att han aldrig varit direkt populär förrän de senaste säsongerna och knappt ens då. Jag är också riktigt glad över att O´Brien skrevs ut. Hon är lite för mycket. Thomas är också obehaglig, men på ett annat sätt. Kanske handlar det om att hans karaktär utvecklats och att jag därför är mer förlåtande mot honom. Att Daisy var så vansinnigt kär i honom inledningsvis hade jag också förträngt.

Nu vet vi ju att Hughes och Carson äntligen gifter sig i säsong 6, men efter att ha sett de två första avsnitten av första säsongen tycker jag nog att det gott kunde ha hänt lite tidigare. Känslorna verkar finnas där redan från början. Fler saker jag glömt är förresten Carsons bakgrund som underhållare. Det gör honom lite mer mänsklig och även Lord Grantham är faktiskt imponerad.

Slutligen kan jag inte annat än beklaga att Sybil och Matthew skrevs ut så tidigt ur serien. Jag vet att Dan Stewens, som spelade Matthew hade annat att göra, men varför försvann Sybil?

4 reaktioner på ”Jag börjar om …”

  1. Jag håller också på att kika på denna serie. Håller på med säsong 2 för närvarande. Den är så otroligt bra.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: