Ett nytt favoritlag

Min kollega från Jämtland uppmärksammade mig idag på att ett av nästan års nykomlingar i Allsvenskan är något alldeles extra. Östersunds FK är inte bara unika för att det är en vinterstad som kör sommarsport, även om det är kul i sig att de Allsvenska lagen får en större geografiska spridning. De är också ett mångkulturellt lag och har aktivt tagit ställning mot SD och inte bara i ord, utan även i handling, engagerat sig för nyanlända flyktingar i närområdet.

Som om det inte vore nog blir en bok- och forbollsälskande PK-lärarinna extra glad åt att läsa om det litteraturprojekt som Östersunds FK startat. Klubben har en egen kulturcoach som heter Karin Wahlén, bara en sådan sak. 2011 startade hon projektet som bland annat går ut på att introducerat laget för litteratur, konst och teater och att spelarna i klubben föreläser för ungdomar om vikten av läsning. De har också startat en bokcirkel, utan för den obligatoriska kulturträningen och till exempel läst Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie, vilket imponerade så mycket på författaren att hon skickade en inspelad hälsning.

Så här säger Wahlén i en artikel på idrottensaffarer.se från 2014:

– Det är inte frivilligt att delta utan det ingår i kontraktet. Men ingen protesterar, och jag tror att även om det skulle finnas de som inte ser meningen med att delta är grupptrycket så starkt att de hakar på ändå.

Så ja, grupptryck behöver inte alltid vara negativt och efter en trög start är nu kultursatsningen i full gång. Det som har hänt är att spelarna får helt andra frågor och att den tydliga kopplingen mellan sport och kultur blir tydligare. Spelarna är förebilder och kan nu vara det på fler sätt än de sportsliga. Dessutom visar de att kultur är för alla.

Hur fantastiskt är inte det här?

Jag har helt klart fått ännu ett favoritlag i Allsvenskan. Heja Östersunds FK!

 

PS. Hur är det Blåvitt? Behöver ni en kulturcoach? Vet en bloggare med blåvitt hjärta som gärna skulle ta ett sådant uppdrag. DS.

2 reaktioner på ”Ett nytt favoritlag”

  1. Visst är det fantastiskt! Till och med den här måttligt sportintresserade Östersundsbibliotekarien tycker det är himla kul 🙂 Vi har också en del samarbete mellan biblioteket och ÖFK, i varje matchprogram finns ett bibliotekarieboktips och vi är med på en del av deras föreläsningar för ungdomar. En märker verkligen vilka otroliga förebilder de är, som du säger, speciellt för många idrottskids som ofta inte läser alls men som nu kommer till bibblan 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: