Fyren mellan haven

9781352_fyrenmlahvcmyk_10164

Jag ska erkänna att jag hade fördomar om Fyren mellan haven av M. L. Stedman,  mycket på grund av omslaget. Jag trodde det var någon banal historia och var inte direkt lycklig då den valdes ut till bokcirkelbok. Men jag lånade den, började läsa och fastnade ganska snart.

I Fyren mellan haven får vi inledningsvis i en prolog veta att ett spädbarn hittats. Därefter förflyttas vi tillbaka i tiden och får lära känna Tom Sherbourne, som återvänder till Australien efter att ha krigat i Första Världskriget. Nu söker han lugn och får det med besked, då han får jobb som fyrvaktare på Janus Rock. Ön ligger långt från Australiens västkust och han har sällan kontakt med någon utanför. Vid ett tillfälle då han befinner sig på fastlandet träffar han Isobel och blir förälskad.

Det kan tyckas mycket begärt att en ung kvinna ska flytta ut till en avlägsen ö och bo på en fyr, men att göra det för kärleken är inget problem. Tvärtom är det Isobel som är drivande och det är tydligt att paret Sherbourne har alla förutsättningar för ett mycket lyckligt äktenskap.

Så blir Isobel gravid och förlorar barnet. Det sker två gånger till och för varje gång blir sorgen djupare. Det är några veckor efter att Isobel förlorat det sista barnet, en pojke som hunnit bli ganska stor, som spädbarnet från prologen dyker upp igen.

En båt med en död man och ett levande, men medtaget barn spolas upp på ön. Tom vill rapportera det, men Isobel övertalar honom att behålla barnet. De uppfostrar flickan som sin egen och då de lever isolerat lyckas de lura omgivningen att hon är barnet Isobel väntade.

Det är lätt att tänka att ett barn skulle vara lösningen på allt, men det blir självklart inte så. Speciellt Tom drabbas av enorma samvetskval och även om han verkligen älskar dottern över allt annat och är lycklig över att hans fru fått livsglädjen åter, kan han inte riktigt slappna av. Dels handlar det om plikten att rapportera och att han nu faktiskt misskött sitt jobb, men också om att de inte vet vems barn det är. Tänk om någon saknar henne? Först två år efter dottern hittats får de veta hur det ligger till.

Fyren mellan haven är en av de böcker vi diskuterat mest i vår bokklubb. Det är verkligen en perfekt cirkelbok. Vi talade om föräldraskap, kärlek och vad som egentligen är rätt och fel i en historia som är så komplex. Visst finns det enkla svar, men de är inte lika enkla som man luras att tro. Jag rekommenderar verkligen att läsa och samtala kring den här boken.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: