Man Booker Prizes korta lista

Nu har den korta listan till års Man Booker Prize avslöjats och kvar av de ursprungliga tretton finns nu sex titlar.

 

Marlon James (Jamaica) – A Brief History of Seven Killings

En bok som tar sin början i Kingston 1976 och är en fiktiv bok om Bob Marley. Låter inte riktigt som min grej, så jag vill gärna att några bloggare jag litar på läser och hyllar innan jag ger mig på den.

Hanya Yanagihara (US) – A Little Life

Handlar om fyra vänner som avslutar sina universitetsstudier och flyttar till New York. Det låter på pappret som en riktig Linda-bok.

Anne Tyler (US) – A Spool of Blue Thread

En generationsroman som verkar riktigt bra. Den svenska översättningen Den blå tråden står i hyllan och har befunnit sig ganska långt upp på TBR-listan ett bra tag. Av någon anledning skjuter jag upp läsningen, men visst vill jag läsa.

Tom McCarthy (UK) – Satin Island

Låter som en intressant konceptroman och en typisk prisvinnarbok. Osäker på om en bok om en antropolog som ska kartlägga samtiden är någonting för mig, men den kan mycket väl vinna.

Chigozie Obioma (Nigeria) – The Fishermen

Om bröder i en liten by i Nigeria under mitten av 90-talet och en olycksbådande profetia. Berättaren är en 9-årig pojke och boken sägs kombinera modernt berättande med traditionell afrikansk, muntlig tradition. Skulle kunna vara något, men barn som berättare är alltid lurigt.

Sunjeev Sahota (UK) – The Year of the Runaways

En aktuell bok om tretton indiska män, som befinner sig i samma hus i Sheffield och drömmer om ett bättre liv i det nya landet. Låter som en bok som kan passa mig bra. Intressant att notera är också att Sunjeev Sahota återfinns på Grantas lista över unga, lovande författare 2013.

Och så min vanliga invändning, det finns fyra böcker skrivna av män på listan 2/3. Varför ser det allt för ofta ut så, men sällan tvärtom? Jag är till exempel överraskad över att Anuradha Roys Sleeping on Jupiter inte finns med på listan och många hade troligen räknat med att Marilynne Robinson Lila skulle finnas där. Fördelningen på den långa listan var 7-6 till kvinnornas fördel.

 

 

1 reaktion på ”Man Booker Prizes korta lista”

  1. Har beställt The Year of the Runaways på biblioteket, älskar att läsa om allt indiskt.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: